Egen likör till jul

Börja prata om jul nu, vi har ju knappt hunnit börja äta kräftor? Det stämmer, men för att en likör ska bli riktigt trevlig bör den stå och ”smaka till sig” i 10-12 veckor, och om vi räknar tolv veckor framåt har vi kommit några dagar in i december. Om du vill kunna imponera med egen likör till kaffet när julen står för dörren är det dags att börja planera och fixa redan nu.

Jag skulle säga att det är tre saker som är viktiga att tänka på vid likörtillverkning.

  1. Välj ett okryddat brännvin så att det du gör likör på får stå för smakerna.
  2. Ha tålamod. Det kan aldrig ta för lång tid att göra likör, men det kan gå för fort.
  3. Fundera på om du vill göre det enkelt med vit sirap (som rabarberlikören), eller lite trassligare med sockerlag (som i jullikören).

Sedan är det bara att sätta igång.

Smultronlikör
jullikör
Rabarberlikör
Ananaslikör
Aronialikör
Plommonlikör
Plommonlikör med kanel
Körsbärslikör
Blåbärslikör
Limelikör
Äppellikör
Rönnbärslikör
Granlikör