Allt blir bättre med bacon

Fundera en stund på allting som innehåller antingen smak eller doft av citron. Du kommer säkert på mängder med saker som doftblock för toaletten, munskölj, diskmedel… det är helt enkelt ingen hejd på hur omtyckt det är med citron doft i olika sammanhang. Uppenbarligen är bacon den animaliska versionen av citron, för leta ett par minuter och du kommer att hitta både tvål, doftljus, doftjulgranar för bilen och mustaschvax med doft av bacon. Detta rökta och rimmade sidfläsk är helt omåttligt populärt.

Doftljus med bacondoft måste vara omåttligt romantiskt.

Det bacon vi brukar använda i Sverige brukar internationellt kallas för amerikansk bacon på grund av sin höga fetthalt. Det finns även bacon med lägre fetthalt som kallas för kanadensisk bacon, vilket påminner mer om rökt skinka än ”vanlig” bacon. Här i Sverige brukar den vanligtvis kallas för kotlettbacon och kommer från en annan del av grisen, därav skillnaden i fettmängd.

Doftljus och mustaschvax i all ära, det är trots allt i matlagning som jag tycker att bacon passar bäst och gör mest nytta men den är nästan lika mångsidig inom detta område. Det går utmärkt att bara steka skivorna eller tärningarna, men det finns även kreativare användningsområden om du vågar ta ut svängarna en aning. Du kanske inte vill kasta dig över baconmuffins eller baconpraliner det första du gör, men det räcker att ställa fram en baconlindad köttfärslimpa eller en broccoligratäng med mycket bacon för att man ska bli nyfiken på att gå på upptäcktsfärd i baconmarkerna.

Och bara för att förtydliga så handlar det här enbart om bacon från gris. På senare år har det dykt upp alla möjliga avarter med kyckling- och kalkonbacon plus vegetariska varianter. Inget ont om dem, det har också sin plats i tillvaron, men ska det vara riktig bacon ska det komma från gris.

Baconlindad kyckling

Baconlindade kycklingbröst med fetafyllning

Getost eller fetaost i kycklingbröstet borgar för fest. Du kan i stort sett välja vilken sorts ost du vill att fylla fickan med, ädelostar är aldrig fel. Se bara till att…

Pastasallad med bacon och skinka

Pastasallad med bacon och skinka

När sommarsolen steker är man inte alltid på humör att äta varm mat, vilket gör att en pastasallad passar utmärkt. Det går till och med att använda överbliven pasta om…

Spansk omelett

Spansk omelett

Detta är en synnerligen enkelt spansk omelett, men med rätt bacon och kryddorna blir den ändå väldigt smakrik. Tänk bara på att det fastnar en hel del ägg i maskinens…

Baconmuffins

Baconmuffins

Oavsett om du hade tänkt dig ett matigt mellanmål, en komplett allt-i-ett-frukost eller ett smidigt tillbehör till picknicken är baconmuffins en väldigt god idé som är lika god ljummen som…

Torskrygg med bacon och svamp

Torskrygg med bacon och svamp

En fin bit torskrygg är svår att misslyckas med, särskilt om man gör den i ugnen. Allt det gottiga stannar kvar i fisken och i såsen, och det enda du…

Baconlindad chorizo

Baconlindad chorizo

Vad gör du om du blir sugen på en grillad med mos, korvmoj-style men utan att ha en korvmoj i närheten som är öppen? Du gör din egen mosbricka förstås!…

Bacon- och kycklingpasta

Bacon- och kycklingpasta

Den här rätten började som en Pasta Alfredo, men eftersom jag är svag för bacon började jag förstås ändra i receptet nästan det första jag gjorde och tillsatte saker som…

BLT-wrap med ost

BLT-wrap med ost

BLT (bacon, lettuce and tomatoe) är ett koncept som fungerar i nästan alla sammanhang. En vällagrad ost sätter lite sprätt på smaklökarna, men vill du ha ännu mer av det…

Baconglaze

Baconglaze

Ge en extra rökig smak på exempelvis hamburgaren med den här glazen, som både ger en trevlig rökighet och en passande baconsmak. Den blir dock inte lika flytande som vanlig…

Rårakor

Rårakor

Rårakor görs enbart av riven potatis och förväxlas ofta med raggmunkar, de senare görs av riven potatis blandad med pannkaksmet. Servera till stekt bacon eller rökt sidfläsk, rårörda lingon och råkostsallad.…

Minipaj

Minipajer

Munsbitspajerna gräddas i en minimuffinsplåt där varje fördjupning rymmer 1 1/2 msk. Folieformar, typ mazarin, kan också användas, men är i största laget. Vad man väljer att fylla sina minipajer

Pasta på momangen

Pasta på momangen

Ibland har man mer bråttom än vanligt att sätta maten på bordet, och då är spaghetti med köttfärssås en trotjänare. Lite spännande kryddor, färska örter och fetaost lyfter vardagspastan till…

Rulla till toppen