Mandelmassa är inte särskilt svårt att göra om man har en mandelkvarn, men väldigt användbart i småkakor och andra bakverk. Jag har haft svårt att hitta något om mandelmassans ursprung, det enda jag lyckats ta reda på är att vi grejat med mandelmassa i olika former i många hundra år.

Mandelmassa
Skålla och skala inte mandeln om du ska använda mandelmassan i semlor.

Mandelmassa

Måltid: Tillbehör
Kök: Okänt
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 250 g
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 200 g mandel sötmandel
  • 3 st bittermandlar
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 st äggvita

Instruktioner

  • Skålla och skala mandel och bittermandel, låt torka på hushållspapper. Skippa det här steget om du ska göra mandelmassa till semlor.
  • Mixa mandlarna mycket fint i matberedare eller mal mandlarna med mandelkvarn.
  • Tillsätt florsocker och äggvita och arbeta samman till en slät massa. Det här gör jag helst för hand, så jag känner när mandelmassan har det rätta motståndet.
  • Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller eventuellt några droppar vatten om den blir för torr och kompakt.