Kräftskivan är en av få högtider där sillen och köttbullarna får spela andrafiolen. Vanliga tillbehör till kräftskivan är kokt potatis, baguetter eller hårt bröd, ost och andra skaldjur förutom kräftorna. Men det är ändå kräftorna som är huvudattraktionen, tillbehören och dryckerna väljs för att komplettera dem och inget annat. Får det lov att vara ett brytbröd med smak av dill, minipajer med kantareller, grillade majskolvar eller lite västerbottenostpaj?

Kräftpremiären infaller för de flesta första onsdagen i augusti, i äldre tradition inföll kräftpremiären den 8 augusti.

Räkcoctail

Räkcocktail

Koriander är en mycket vanlig krydda i det Thailändska köket. Här samsas den med chili, mango och avokado i en helt underbar cocktail med massor av smak. Den är lätt och…

Skaldjurspaj

Skaldjurspaj

Skaldjur är både goda och nyttiga, och här har vi valt att stoppa ner både kräftor och räkor i pajen. För att ge den lite mer textur och något att…

Parmesankryddad färskost

Parmesankryddad färskost

Det är egentligen inte svårt att göra egen färskost, och om man planerar en kräftskiva är det extra roligt att kunna ställa fram hemmalagad färskost till det nybakade brödet. Men…

Knäckebröd

Knäckebröd

Det finns få saker som är så ursvenska som knäckebröd. Det har bakats i Sverige sedan 500-talet åtminstone, särskilt i Dalarna och Stockholmsregionen och uppskattades högt på grund av sin…

Laxbåt

Laxbåt

Lax, kräftor och västerbottenost fungerar alldeles utmärkt ihop har jag upptäckt. Antagligen skulle kräftstjärtarna kunna bytas ut mot räkor om man vill det, eller något annat skaldjur. Osten däremot är…

Parmesanlimpa

Parmesanlimpa

Parmesan är en alldeles utmärkt brödkrydda som inte bara har en kraftfull smak i sig själv, umamin gör dessutom att den hjälper till att förstärka andra smaker. Se bara till…

Parmesanfyllda pizzasticks

Parmesanfyllda pizzasticks

Vad gör man när man ska göra hemmagjord pizza och upptäcker att man har deg kvar? Man svänger ihop pizzasticks som man kan sitta och knapra på, antingen i väntan…

Minipaj

Minipajer

Munsbitspajerna gräddas i en minimuffinsplåt där varje fördjupning rymmer 1 1/2 msk. Folieformar, typ mazarin, kan också användas, men är i största laget. Vad man väljer att fylla sina minipajer…

Kantarellpaj

Kantarellpaj

Minipajer är praktiska munsbitar som passar att servera vid kräftskivan, picknicken eller ha i frysen som mellanmål. När kantarellerna är i säsong är det ett underbart sätt att bevara de…

Västerbottenostpaj

Västerbottenostpaj

Kärt barn har många namn, men ska man tro Norrmejerier, som saluför osten i fråga, heter pajen just Västerbottenostpaj och inget annat, även om du på nätet kommer att hitta…

Dillbröd

Dillbröd

Hela vägen från Egypten för 3500 år sedan via romarriket hela vägen upp hit till Norden, för trots att dillen härstammar från medelhavsländerna är få kryddor som vi i Sverige har…

Kräftlag

Kräftlag

Kräftor och kräftpremiären måste vara en av de mest ursvenska företeelserna som finns. I Kajsa Wargs kokbok från 1700-talet finns kräftlag och kräftrecept men redan sent 1500-tal omnämns kräftan första gången.…