Kolja är en vit fisk som påminner en hel del om torsk, fast jag tycker den smakar mer. Tycker man bättre om torsk kan man använda det, givetvis. Huvudsaken är att man inte snålar på apelsinen eller chilin eftersom det är de smakerna som spelar huvudrollen i såsen och ska smaksätta fisken. Koljan blir färdig väldigt fort, det är lätt hänt att man överkokar den så att den bara faller i småbitar men övning ger färdighet – och det är gott att äta upp resultatet av övningarna också!

Fisken bidrar med lite av sin egen smak för att göra den här rätten perfekt.

Apelsinkokt kolja

Måltid: Huvudrätt
Kök: Okänt
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 2 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 400 g kolja filéead

Apelsinsås

  • 1 st apelsin
  • 1 st citron
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt & svartpeppar

Instruktioner

  • Kontrollera att fisken är benfri genom att dra med fingrarna lätt över fisken och känn efter.
  • Tvätta citronen och apelsinen. Riv skalet och kläm ur saften.
  • Blanda ingredienserna till såsen i en vid kastrull och sjud upp.
  • Smaka av med salt och peppar. Lägg ner filéerna i såsen och sjud 10-15 minuter, tills de precis börjar vitna.
  • Serveras med kokt potatis.