Blåbär är utan tvekan ett fasligt nyttigt bär som passar till mer än bara efterrätter och smoothies. I kombination med alkohol kan smaken bli riktigt intensiv, så för att ta udden av den och ge likören en rundare smak har jag valt att använda vanilj i form av en uppskuren vaniljstång.

Det går att använda många olika sorters alkohol, till exempel olika typer av vodka och brännvin. Anledningen till att jag har valt ett okryddat brännvin är att jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera.

Här passar den fylliga och nästan skarpa blåbärssmaken som avrundas med vanilj utmärkt exempelvis till en gräddig vaniljglass.

Nu vet vi varför mors lilla Olle gick i skogen.

Blåbärslikör

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 8 minuter
Portioner 5 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 250 gr blåbär
  • 5 dl okryddat brännvin
  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl vit sirap

Instruktioner

  • Skölj blåbären och rensa bort blad och pinnar, men det är helt okej om de små bärstjälkarna sitter kvar. Häll ner blåbären i en rengjord glasburk och häll över alkoholen.
  • Förslut burken och låt burken stå i 2-3 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  • Öppna burken och tillsätt vaniljstången. Förslut burken igen låt den stå i ytterligare 2-3 veckor. Glöm inte att skaka den.
  • Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  • Låt flaskorna stå mörkt i minst 4-6 veckor före servering.