Dillbröd

Hela vägen från Egypten för 3500 år sedan via romarriket hela vägen upp hit till Norden, för trots att dillen härstammar från medelhavsländerna är få kryddor som vi i Sverige har tagit till oss på samma sätt. Troligtvis har det att göra med att växten redan tidigt användes inom folkmedicinen för bland annat magproblem, kolik och som rogivande medel. Enligt språkvetare ska namnet dill faktiskt komma från det fornnordiska eller anglosaxiska ordet dylle som betyder att vagga till sömns. Det må vara hur det vill med den saken, det är hur som helst en aromatisk och god krydda som passar lika bra på kräftor och i inläggningar som i matbröd.

Ett dillbröd passar utmärkt till kräftskivan, men tycker man om dill är det njutbart när som helst.

Dillbröd

Måltid: Matbröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 3 timmar 40 minuter
Portioner 1 limpa
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 450 ml vatten lite varmare än fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl dill
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk pulvermjölk
  • 600 g vetemjöl
  • 1,5 tsk torrjäst för matbröd

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienser i tur och ordning.
  • Välj meny 1 på bakmaskinen och tryck på start, alternativt ställ in timern och du vill ha brödet färdigt senare. Om du har en bakmaskin av en annan modell än Tefal Home Bread XXL väljer du tillagningsalterantivet för vanligt vitt bröd.

Rulla till toppen