Drömmar

En klassiker på det svenska kafferepet, och det är svårare att lyckas än man kan tro med tanke på vilken till synes enkel liten kaka det handlar om. Tricket är hjorthornssalt, det luktar lite knepigt men är det som ger kakorna den speciella sprödheten och smaken. Det går att byta ut hjorthornssalt mot bakpulver, men kakorna blir inte lika spröda i konsistensen och får inte det karaktäristiska utseendet heller. Byt 1 tsk hjorthornssalt = 2 tsk bakpulver om du inte har det hemma.

Drömmar är en av sju sorters kakor som man av tradition skulle bjuda på förr.

Drömmar

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 45 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 200 g smör rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 5 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Ta fram smöret i tid så det hinner bli mjukt tills du ska bara. Det ska INTE smälta, utan vara rumsvarmt. Sätt på ugnen på 175°C.
  • Rör matfett och socker poröst. Blanda ner vaniljsocker och hjorthornssalt i mjölet. Rör ner det i smeten till en deg.
  • Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär dem i bitar och rulla ut dem till små bollar. Det här tycker jag är det kladdigaste och svåraste.
  • Lägg dem på papprade plåtar. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Kakorna ska vara bleka och lite spruckna.

Rulla till toppen