Kalvstek

Kalvstek med gräddsås är en klassisk husmansrätt som vanligtvis serverades som söndagsmiddag, nu för tiden är den mer att anse som bjudrätt när det kommer finfrämmat eftersom så få har tid att laga mat i ett par timmar längre. Men om du får tid över, servera kalvsteken till kokt potatis, gräddsås som du gör på skyn som blir över, pressgurka och lingonsylt. Lägg upp några av grönsakerna från grytan på uppläggningsfatet och resten i en vacker skål så att gästerna kan förse sig med godbitarna efter behag. Räkna cirka 200g per portion, före stekning. Jag föredrar genomstekt kött, så jag låter temperaturen gå hela vägen till 75°C men vill du ha den mer rosa inuti kan du ta ut steken redan vid 65°C.

Den traditionella söndagssteken får ett litet extra lyft av palsternackorna.

Kalvstek

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 6 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kg kalvstek
  • 3 st morot
  • 3 st palsternacka
  • 2 st gul lök
  • 2 st buljongtärning kalv
  • 1 l vatten
  • smör
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Skala och dela palsternackor, morötter och gul lök grovt.
  • Låt nätet sitta kvar om steken har det. Bryn köttet i smöret, bryn runt om i en stor ugnssäker gryta.
  • Lägg ner grönsakerna i grytan runt om steken och hjäll på vattnet. Smula ner buljongtärningarna och salta och peppra lite.
  • Låt gå i ugnen i cirka 1 timma, tills köttet nått den innertemperatur du önskar: för rosa i mitten 65° och för helt genomstekt 75°.
  • Koka potatisen under tiden.
  • Ta upp köttet ur grytan och linda in det i folie i en kvart ungefär, så det får vila. Om du börjar skära i det direkt rinner alla safterna ut på skärbrädan, och där gör de ingen nytta.
  • Sila buljongen och behåll grönsakerna till serveringen. Ta så mycket av buljongen som du behöver för att göra en enkel gräddsås.
  • Servera antingen med lingonsylt eller gelé till.

Rulla till toppen