Den här kycklingwoken har hämtat inspiration från Thailand. Jordnötssåsen får sting av chili och lite sötma från brun farin. Kycklingen kan bytas mot fläskkött eller räkor. Skaldjur bör inte tillagas för länge då de lätt blir gummiaktiga och tråkiga.

Jordnötssåsen går alldeles utmärkt att använda på kycklingspett också,

Kycklingwok med jordnötssås

Måltid: Huvudrätt
Kök: Thailand
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Kycklingwok

  • 300 g kycklingbröst utan skinn
  • 400 g grönsaksblandning classic wok

Jordnötssås

  • 4 dl jordnötter
  • 1 st gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl kokosmjölk för matlagning
  • 3 msk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 tsk curry
  • 1 msk ingefära färsk riven
  • 1 msk brun farin

Instruktioner

  • Finhacka jordnötterna i en mixer. Man kan hacka med kniv också, men det tar längre tid och blir inte nödvändigtvis lika bra. (Låt dem inte bli malda!)
  • Skala och finhacka löken och pressa vitlöken och fräs i oljan några minuter. Tillsätt sedan curry. Låt curryn fräsa med någon minut för att sprida smak.
  • Häll i kokosmjölk, sambal oelek, ingefära, soja och farin. Sjud i cirka 5 minuter. Tillsätt jordnötterna och låt dem bli genomvarma.
  • Strimla kycklingen och fräs kycklingstrimlorna i lite olja. Tillsätt wokgrönsakerna och låt dem fräsa med en stund.
  • Tillsätt jordnötssåsen och låt alltihop få ett uppkok. Tillsätt ev mer kokosmjölk om såsen blir för tjock. Smaka av med salt, chilipeppar och servera till ett väldoftande ris.
  • Garnera ev med lite hackade jordnötter.

Anteckning

Energifördelning (en portion):
Fett: 41 gram
Protein: 38 gram
Kolhydrater: 23 gram
Kcalorier: 630 / portion