Nigirisushi är enklare att göra än makisushi, och Eiko skriver i ”Mikaku, den japanska kokboken” att ”Det här är en snäll maträtt! Har du kokat gott ris, blandat och doserat dressingen rätt, kan du bara inte misslyckas!”. Det går åt mer ris än man kan tro, koka därför lite mer än du brukar dosera. Receptet på hur du kokar gott sushiris hittar du här!

Nigiri-zushi betyder "kramad sushi".

Nigiri

Måltid: Huvudrätt
Kök: Japan
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 10 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 sats sushiris
  • 1 bit lax
  • 2 st tomat plommon-, fast i köttet
  • 1 ark noriark

Instruktioner

  • Koka och förbered sushiriset enligt anvisningarna på förpackningen, eller följ receptet på sushiris.
  • Skär laxen i fina bitar, lagom stora för att lägga på riskuddar. Det ska vara en munsbit, 6-7x3cm ungefär.
  • Skär tunna strimlor av noriarket, cirka 1cm breda och så långa att de når runt dina kuddar.
  • Om du vill använda tomat delar du tomaten i fina bitar och skär bort det slaskiga kärnhuset så att du bara har fina, torra bitar med tomatkött kvar.
  • Avokado skalas och delar i klyftor, lagom stora att läggas på riskudde.
  • Ta upp en fiskbit i vänsterhanden och smeta eventuellt lite wasabi på ena sidan. Lägg på en klump ris på fiskbiten och tryck till den med tummen.
  • Jämna till riskudden lite med fingertopparna. Linda en gördel av noristrimla runt kudden, fukta änden med lite vatten så att det fäster bra.