Nöttoppar är en mycket enkel, lättgjord och god liten kaka. Det här receptet räcker till ungefär 20 stycken, vilket inte är i närheten av tillräckligt egentligen eftersom de är försvinnande goda. Men eftersom de går så snabbt att göra kan man alltid göra fler! Skulle nötpåsen händelsevis bara innehålla 150g nötter går det utmärkt att komplettera med 50g sötmandel, om du inte har hasselnötter så det räcker.

Om du vill att de ska se ut som på fiket kan du doppa nöttopparnas botten i mörk choklad.

Nöttoppar

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 20 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 200 g hasselnötter
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 dl socker

Instruktioner

  • Mal nötterna med en nötkvarn för bästa resultat. Man kan hacka med kniv också, men det blir inte lika slätt och fint resultat. Blanda ner sockret.
  • Smält smöret, men låt det svalna lite innan du häller ner det i nötmjölet. Rör ner ägget och smöret, jobba in fukten tills du har en fin smet.
  • Klicka ut små kakor på bakplåtspapper och pynta med en nöt.
  • Grädda långt ner i ugnen på 175 graders värme i 10 minuter, de är då fortfarande relativt mjuka. Kakorna hårdnar lite när de svalnar.