Persiljejärpar

Järpar är ganska lika köttbullar, fast avlånga. Den rätta formen är lätt att få till om man använder en matsked och ena handens handflata. Smeten mår bra av att stå en stund innan stekningen så att den blir lite mer solid, den blir ganska lös när man blandat ihop ingredienserna. Servera med gräddsås, kokt potatis och hemgjord lingonsylt.

Persiljejärpar passar fantastiskt bra ihop med gräddsås med persilja.

Persiljejärpar

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl Oatly Imat
  • 1 st gul lök riven
  • 45 g persilja cirka 1,5 paket frusen
  • 1 st ägg
  • 25 g smör
  • salt & svartpeppar

Instruktioner

  • Låt ströbrödet svälla i matlagningsgrädden en liten stund. Blanda i persiljan.
  • Finriv löken och blanda med ströbrödet tillsammans med ägg, färs, salt och eventuellt svartpeppar till en jämn, ganska lös smet.
  • Forma till järpar med hjälp av en sked och en fuktad handflata och stek på medelvärme. Stek all färs i omgångar, håll dem varma i en ugnsfast form med en uppochnedvänd tallrik ovanpå.
  • Lyft ur de sista järparna och använd eventuellt stekskyn i stekpannan till gräddsås (se länken ovan).

Rulla till toppen