En klassisk semla tycker jag kan vara en riktigt smakfull delikatess som tål att avnjutas i lugn och ro i gott sällskap. Bakverket förtjänar fullständig uppmärksamhet på detaljerna så väl som helheten. Bullen ska vara fast men inte hård, mandelmassan mjuk och men inte rinnig och grädden välvispad men inte grynig eller vattnig. Om du köper mandelmassa, satsa på en mandelmassa av hög kvalité. Det tjänar bullen på i längden. Det går annars alldeles utmärkt att göra egen mandelmassa. Resten är ganska okomplicerat. Vissa vill ha ett stort lock, andra ett litet. En del vill ha ett runt lock, andra måste ha ett trekantigt. Mycket eller lite inkråm, mycket eller lite grädde, stor eller liten bulle. Varianterna är väldigt många.

En klassisk semla är ett bakverk att älska.

Semla

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 20 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 st äggula
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kardemumma stött
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g vetemjöl ~14dl

Instruktioner

  • Smält smöret. Tillsätt mjölet och värm blandningen till 37 grader, inte varmare än 40. Använd digital termometer om du är osäker, för kall eller varm degvätska göt att jästen jäser dåligt.
  • Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
  • Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 40 minuter till sin dubbla storlek. Degen vill ha ett varmt och ombonat kök utan kalldrag.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 20 bitar. Runddriv bullarna på mjölat bakbord och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Pensla med äggula och låt kallna på galler.
  • Skär ut locket, och gröp ur lite av bullens innanmäte när den svalnat. Blanda med mandelmassa och en liten skvätt ovispad grädde, mosa med gaffel tills det blivit en lagom fast smet. Lägg smeten i hålet i bullen och täck med grädde. Använd en tesil med florsocker för att pudra över florsockret, knacka lätt på tesilen så strös ett fint lager florsocker ut över bullen.