Nu är det pysseldags. Jag såg det här sättet att göra smördegsrosor på internet och blev nyfiken på om jag kunde åstadkomma samma sak. Det gick, men jag bytte ut de sötsliskiga delarna av receptet för att få lite större smakkontraster.

Se till att använda fasta och inte mjöliga äpplen, och de får gärna vara lite syrliga. Marmeladen som används som fyllning kan du välja efter tycke och smak, här använde jag vår egen rönnbär och äpplemarmelad men det är fritt fram att använda andra varianter som aprikos eller apelsin.

Om du vill ge smördegsrosorna en lite personlig prägel kan du placera 5-6 sesamfrön på varje ros efter gräddningen. Det påverkar inte smaken, men sesamfrön fungerar alldeles utmärkt för att illustrera bladlöss.

Ett bakverk där tunna äppelskivor bildar kronbladen i en ros.

Smördegsrosor

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme
Portioner 6 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 6 st äpplen
  • 1 st citron
  • smördeg Färdig går utmärkt
  • 12 tsk marmelad

Instruktioner

  • Skala inte äpplena, men dela dem i halvor och ta bort kärnhuset. Skär halvorna i tuna skivor, cirka två millimeter tjocka. Lägg äppelskivorna i en skål.
  • Pressa ut citronsaften och häll över äppelskivorna för att de inte ska missfärgas.
  • Häll vatten i skålen så att det täcker äppelskivorna, och kör dem i mikrovågsugnen på full effekt i fem minuter. Detta gör skivorna väldigt mjuka, vilket blir nödvändigt senare. Häll av vattnet och lägg äppelskivorna på ett papper för att torka.
  • Dags att bearbeta smördegen, och här blir det upp till dig att avgöra hur du ska göra. Det går utmärkt att använda färdig smördeg från kyl- eller frysdisken, men de säljs i form av hoprullade stora skivor till ganska små ark. Målet är i alla fall att kavla ut smördegen så att den blir tunn, och sedan skära upp degen i rektanglar som är 25-30 centimeter långa och 6-7 centimeter breda.
  • Ta ett smördegsrektangel och bred ut ett par teskerad av marmeladen över hela plattan. Det blir ett väldigt tunt lager.
  • Lägg ut en rad med äppelhalvor med den runda delen uppåt, så att halva äppelskivan ligger utanför degkanten. Lägg sedan ytterligare en rad äppelskivorlikadant, så att bitarna överlappar de under äppelbitarna som till höger på bilden. Ta sedan den undre halvan av degskivan och vik upp den över äpplena, på bilden har jag börjat till vänster och gjort halvvägs.
  • Rulla sedan försiktigt från ena kortsidan till den andra, så att den vikta delen av degen bli en botten och äpplena som sticker upp från degen sticker upp som kronblad. Placera smördegsrosen i en stor bullform som i sin tur placeras i en muffinsplåt för att bakverket ska hålla formen.
  • Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 30 minuter.
  • Ta ut rosorna från ugnen och låt dem svalna före servering. Pudra gärna med lite florsocker.