Sval broccolisås

Broccoli odlades redan för ett par tusen år sedan, men det var först i mitten av 1900-talet som den blev populär. Och tur var väl det, för det är få grönsaker som innehåller så makalöst mycket nyttigheter.

Broccolin ser närmast ut som en grön version av blomkål, och de är väldigt nära besläktade. Lite trivialt vetande är att på italienska är broccoli namnet på det som vi kallar blomkål, medan det vi kallar broccoli heter brocoletti.

Den här såsen är ett trevligt och verkligen ljusgrönt tillbehör antingen till stekta biffar (även vegetariska, vi gillar den passande nog till broccolibiffar). När det gäller mängderna salt, peppar och tabasco har jag bara skrivit hur mycket vi brukar använda. Du kan givetvis anpassa mängderna efter tycke och smak, men räkna med att du får ta till ordentliga mängder för att få smakerna att framträda. Använd gärna flingsalt, och varför inte prova med ett smaksatt flingsalt för en extra smakdimension, till exempel rökigt hickorysalt eller ett syrligare limesalt?

Ett grönt tillbehör, både bildlikt och bokstavligt talat.

Broccolisås

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 4 personer
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 200 gr Broccoli
  • 2 dl iMat Fraiche
  • 2 tsk svartpeppar grovmalen
  • 1 tsk flingsalt
  • 20 droppar tabasco

Instruktioner

  • Koka broccolin tills den blir ganska mjuk. Häll av så mycket som möjligt av kokvattnet. Plocka undan några små buketter till dekoration. Använd en stavmixer för att förvandla broccolin till en grynig röra.
  • Blanda broccoliröran, iMat Fraiche, peppar, flingsalt och tabasco i en skål och blanda väl.
  • När såsen är på plats i serveringsskålen, dekorera med de undanlagda broccolibuketterna. Serveras rumstempererad.
Rulla till toppen