Akaciahonungen är en av få honungssorter som håller sig flytande naturligt, tack vare den höga sockerhalten. Den passar utmärkt att ringlas över färdiga rätter eller blandas med nötter, serveras till ostbrickor eller i dressing. Har du tur kan du få tag på svensk akaciahonung, men den allra mesta är importerad. Det vi i Sverige kallar akaciahonung borde kallas robiniahonung, eftersom det är från robiniaträdet bina hämtar sin nektar. Helt långsökt är det dock inte att kalla det akaciahonung, eftersom robiniaträdets vetenskapliga namn är Robinia pseudoacacia – falsk akacia.

Denna våfflan serveras lämpligen nygräddad eller ljummen. Blir den kall förlorar den fraset.

Våfflor med skivad banan och akaciahonung

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 6 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 100 g smör smält, avsvalnat
  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 5 dl mjölk
  • honung akaciahonung
  • banan

Instruktioner

  • Smält smöret. Låt det svalna. Kyl inte smöret snabbt, då blandar det sig sämre med smeten och fastnar lättare.
  • Mät upp mjölet i en skål. Blanda i bakpulver och salt. Gör en liten grop i mitten och häll i lite mjölk. Rör ut den i mjölet. Fortsätt tillsätta mjölk och röra ut den i gropen tills det inte finns någon grop kvar och mjölken är slut, och du har en slät smet.
  • Tillsätt det svala smöret. Inför första stekningen i våffeljärnet kan du smörja med lite extra smör, efter det kommer det inte att behövas, smöret i smeten kommer att smörja laggen.
  • Mät upp cirka en deciliter smet och grädda gyllengula våfflor.
  • Skiva banan och lägg på ett hjärta. Ringla en tesked honung över bananen.