Vaniljbullar med äpple och mandel

Rivet äpple riskerar att bli lite rinnigt, men det är inget problem. Bullarna blir inte slaskiga, äppelsaften som läcker från det rivna dunstar i ugnen. Om du inte tål eller gillar mandelmassa går det att helt enkelt hoppa över, det blir goda bullar ändå. Ta lite extra äpple i stället, så blir det bra. En smakkompis till äpple är givetvis kanel, så tänker du göra bullar till adventsfikat är kanel kanske en bättre krydda att pudra fyllningen med än vanilj.

Vaniljbullar med äpple och mandel
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Print Recipe
Ta tillvara höstens sista äpplen och gör delikata bullar av dem!
Vaniljbullar med äpple och mandel
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Print Recipe
Ta tillvara höstens sista äpplen och gör delikata bullar av dem!
Portioner Tillagningstid
40bullar 1,5timma
Portioner
40bullar
Tillagningstid
1,5timma
Ingredienser
Portioner: bullar
Ingredienser
Portioner: bullar
Instruktioner
  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om.
  3. Klicka i matfettet, socker och salt.
  4. Mät upp mjölet och tillsätt det. Spara lite till utbakningen.
  5. Arbeta degen kraftigt, 5 minuter i matberedare eller 10 minuter för hand. Den ska kännas smidig.
  6. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek övertäckt i degbunken. Det tar cirka 30 minuter, ibland lite längre.
  7. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  8. Bred ut ett lager mjukt smör på den kavlade degen. Grovriv 200 g mandelmassa. Skala och grovriv äpplena. Fördela mandelmassa och äpple i ett jämt lager. Blanda strösocker och vaniljsocker, jag doserar 1 tsk vaniljsocker per msk strösocker och strör över de utkavlade degkakorna. Rulla ihop till rullar.
  9. Dela varje rulle i 10 delar och lägg i bullformar. Låt jäsa igen, minst 40 minuter under bakhandduk. Sätt på ugnen på 225 grader.
  10. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsockret. Grädda bullarna i 5-10 minuter, beroende på bullarnas storlek. De ska vara vackert gyllenbruna när du tar ut dem.

Andra spännande recept: