Choklad

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Proteinpannkakor
Rocky Road
Brownies
Bananchokladsmoothie
Muffins med en twist
Bärfröjd
Apelsinchokladsmoothie
Bananchokladbollar
Mörk chokladmousse med whisky
Chokladtryffel
Chokladfondant med whisky
Pannkaka med choklad och citron
Chokladkaka med marängtäcke
Kladdkaka med After Eight
Chokladmuffins
Kladdkaka med gojs
Fyllda pepparkakor
Chokladbullar
Chokladcheesecake med jordgubbar
Smooth Road
Knäck
Modern radiokaka
Kokosbollar
Vinbärsfudge
Lussekatter
Saffranskladdkaka
Kycklingpaj med molesås
Smördegsgömma med färsk frukt och choklad
Kladdkaka med kaffe och whisky
Sval chokladsmoothie
Lemoncurdfylld chokladpralin
Cheesecake med ananas och choklad
Chokladbollar för vuxna
Chokladpannacotta
Apelsinchokladmousse med banankräm
Microbanan med choklad och minimarshmallows
Hasselnötscrème
Sockerkaka med choklad
Chocolate chip cookies
Chokladmousse
Baconpraliner
Chokladcheesecake
Kladdkaka med mörk choklad och whisky
Mocca-cheesecake
Ischoklad
Farmors chokladkakor
Mandelmassekakor med choklad och lime
Kladdkaka med jordgubbar
Apelsinmoussetårta
Våfflor med aroniakvarg
Limefudge