Pasta

Pasta i den form vi känner till den idag härstammar från Italien, Sicilien närmare bestämt och ett av de allra första recepten vi känner till med pasta är ”lagana” som antas vara en föregångare till den moderna lasagnen.

Det finns en legend som säger att Marco Polo ska ha tagit med sig pastan från kina under sina resor, men det verkar som att den berättelsen skapats någon gång under 1920-talet som en reklamkampanj för ett pastaföretag i Kanada. Den allmänt accepterade teorin är att sicilianarna lärde sig göra pasta av de invaderande araberna någon gång under 700-talet.

Vanligtvis delas pasta upp i torkad pasta (pasta secca) och färsk pasta (pasta fresca), och här kan vi verkligen tala om att kärt barn har många namn. Det finns 310 specifika former av pasta, men över 1 300 dokumenterade namn.

Ädelostsås
Baconpasta
Vegetarisk pastasås
Pasta med räkor och dill
Tagliatelle al ragu
Frikadeller i tomatsås
Kyckling i currysås med ananas
Persiljestuvande makaroner
Pasta med chilitomatsås och broccoli
Pasta med ädelost och broccoli
Laxpasta med pak choi
Bacon- och kycklingpasta
Pasta kantarell
Pasta med kyckling, basilika och feta
Pasta Carbonara
Lammfrikadeller i tomatsås
Kycklinglasagne
Vegetarisk lasagne
Laxpasta med spenat
Pasta på momangen
Ravioli con spinaci e ricotta
Spaghetti och köttfärssås
Tacolasagne
Fusilette