Känner du till att det vi kallar för kokosnöt, den där bruna ”håriga” saken som gör att den kallas apnöt i vissa delar av världen (eftersom den enda änden av nöten kan associeras med ett aphuvud), egentligen inte är hela koksnäten utan bara den inre delen av kokosnöten? Det finns nästan ingenting på palmen som inte kan användas till något, från mat och dryck till virke och kläder.

När det handlar om kokos i köket så tänker nog de flesta av oss på påsarna med kokosflingor som vi främst använder till olika bakverk. Det är lätt att glömma att det går att hitta både kokosmjölk och kokosgrädde som går att använda i wok, såser och mycket annat.

Så våga ta in kokosen i köket och upptäck en värld av exotiska smakupplevelser.

Indisk ananaskyckling

Indisk ananaskyckling

Det smidiga med att laga mat i en actifry är att man slipper bry sig om vilken temperatur som ska användas, tid är allt det handlar om. Och det går…

Ananasmums

Ananasmums

Det är roligt att se äldsta dottern rumstera omkring i köket, särskilt som det saknades ingredienser till det recept hon hade tänkt följa. Det ställer en hel del krav på…

Currysås med spenat

Currysås med spenat

Den här goda currysåsen går dessutom utmärkt att använda som bas till en thaiinspirerad gryta, istället för köpta såsbaser som kostar mer än de smakar. Currysås med spenat Den är…

Kokossoppa

Kokossoppa

Ingefära, kokos och curry ger denna krämiga soppan härlig smak, men vill du ha den stark får du byta currypastan mot en chilifrukt för det här är en mild soppa.…

Kokosbollar

Kokosbollar

Huvudingrediensen i den här bollen är kokos, tätt följd av smör och choklad men inte ett spår av havre. Beroende på vad du väljer att rulla bollarna i blir de…

Ischoklad med mint

Ischoklad med mint

After Eight ger en fylligare mintsmak än pepparmintdroppar, som har en tendens att smaka lite tandkräm tycker jag. Ersätt en del av den vanliga chokladen med chokladgodiset, men behåll proportionerna…

Kokossemla

Kokossemla

Kokos i degen ger en aningen fastare bulle som smakar lätt av kokos och är betydligt saftigare än en vanlig bulle. Pensla bullen med äggula först efter att du gräddat…

Fiskfärsbiff med kokos och chili i Airfryer

Fiskfärsbiff med kokos och chili i Airfryer

När en femåring vill ha mat är det bråttom. Om barnet själv får vara med och blanda och röra vinner jag lite tid. Vilken tur att de här fiskfärsbiffarna blir…

Thaiwok

Thaiwok

Den thaiinspirerade woken fungerar både med nudlar och med ris, allt beroende på vad man har hemma och tycker är gott. Tänk på att skära bort det träiga torra på…

Räksoppa

Räksoppa

Till den här soppan har jag tagit inspiration från det thailändska köket, åtminstone så som det presenteras här i Sverige och i olika kokböcker. Det blev lite ”man tager vad…

Vegetarisk thaiwok

Vegetarisk thaiwok

I veggowoken trängs sojabitarna med helt andra smaker än den här thaiinspirerade woken. Den röda currypastan ger en viss hetta till bitarna som annars kan vara lite tama och om man…

Saffransblomkål

Saffransblomkål

Saffran, granatäpple, kokosmjölk och blomkål. Smakerna exploderar i munnen i det här receptet som är hämtat från en av våra stora livsmedelskedjor. Det enda jag uteslöt var en sorts chilisås, srirachasås,…