Känner du till att det vi kallar för kokosnöt, den där bruna ”håriga” saken som gör att den kallas apnöt i vissa delar av världen (eftersom den enda änden av nöten kan associeras med ett aphuvud), egentligen inte är hela koksnäten utan bara den inre delen av kokosnöten? Det finns nästan ingenting på palmen som inte kan användas till något, från mat och dryck till virke och kläder.
När det handlar om kokos i köket så tänker nog de flesta av oss på påsarna med kokosflingor som vi främst använder till olika bakverk. Det är lätt att glömma att det går att hitta både kokosmjölk och kokosgrädde som går att använda i wok, såser och mycket annat.
Så våga ta in kokosen i köket och upptäck en värld av exotiska smakupplevelser.
Torsk i saffran och kokos
Eftersom fisken går väldigt fort, sås och fisk blir färdig på 10 minuter, så börjar vi med riset. I riskokare kan riset stå och vänta någon timma utan att det…
Ananasmums
Det är roligt att se äldsta dottern rumstera omkring i köket, särskilt som det saknades ingredienser till det recept hon hade tänkt följa. Det ställer en hel del krav på…
Saffransblomkål
Vita vinbärspaj med kokos
Ett bra vinbärsår gäller det att passa på att göra godsaker med vinbären, och det är inte bara sylt, saft och gelé man kan göra med vinbär. Vita vinbär passar…
Indisk ananaskyckling
Det smidiga med att laga mat i en actifry är att man slipper bry sig om vilken temperatur som ska användas, tid är allt det handlar om. Och det går…
Kokossemla
Kokos i degen ger en aningen fastare bulle som smakar lätt av kokos och är betydligt saftigare än en vanlig bulle. Pensla bullen med äggula först efter att du gräddat…
Bananchokladbollar
Man ska ju inte döma hunden efter håren, men i det här fallet ska du inte döma chokladbollarna efter kokosflingorna. Dessa bananchokladbollar är nämligen rena hälsokosten eftersom det fullständigt saknar…
Kladdkaka med gojs
Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker som blir sympatiskt kladdig i mitten och lite som en mjuk kaka i kanterna. Två saker är viktiga: var noga med att inte…
Curryfrikadeller i kokos
Frikadeller är ganska enkelt att göra och man måste inte sjuda dem i tomatsås. Det går alldeles utmärkt att låta dem sjuda i kokosmjölk och krydda med curry, för att…
Cheesecake med ananas och choklad
Vad gör man när man får ett förkläde i handen och den bestämda ordern att göra en cheesecake till efterrätt? Det är ju bara att kasta sig in i skafferi…
Ischoklad med mint
After Eight ger en fylligare mintsmak än pepparmintdroppar, som har en tendens att smaka lite tandkräm tycker jag. Ersätt en del av den vanliga chokladen med chokladgodiset, men behåll proportionerna…
Banan- och avokadoyoghurt
Om du inte orkar göra den på morgonen, den tar trots allt hela 10 minuter att få till, så kan du göra den dagen innan och förvara den i burk…