Den 25 september är det äpplets dag, en relativt nyinstiftad som har instiftats av Riksförbundet Svensk Trädgård för att sätta fokus på denna vackra, goda, och väldoftande delikatess som är så lätt att glömma bort. Och äpplet förtjänar verkligen inte att glömmas bort, för inte nog med att få saker kan mäta sig med att plocka ett äpple från ett träd och få en veritabel smakexplosion när du sätter tänderna i det.

Toscaäpplen

Toscaäpplen

Ugnsbakade äpplen med toscaglasyr blir snabbt likt den mjuka toscakakan en favorit på fikabordet. Välj ett smakrikt lite syrligt äpple, toscaglasyren är väldigt söt. Gravensteiner är ett utmärkt äpple om man…

Kryddiga älgköttbullar med äpple

Kryddiga älgköttbullar med äpple

Tricket för att få saftiga köttbullar från ett magert kött är att mala färsen tillsammans med en fetare färs, i det här fallet fläskfärs. Den extra malningen gör att fläskfärsen…

Fruktjuice med morot och ingefära

Fruktjuice med morot och ingefära

Det är faktiskt väldigt lätt att göra egen juice fullmatad med vitaminer och mineraler, om man till exempel vill ge en annalkande förkylning en match eller har trädgården full av…

Äppelpaj

Äppelpaj

I äppeltider är det lika bra att passa på. Till pajer är det gott med ett syrligare äpple, ett med mycket smak. Om du har tillgång till äppelträd kan du…

Äppeltarte

Äppeltarte

Om du har bråttom och vill göra en god efterrätt snabbt är det en tarte du ska satsa på. Frysta smördegsplattor tinar jättefort och hacka ett par skalade äpplen går…

Rönnbär- och äpplemarmelad

Rönnbär- och äpplemarmelad

Det är inte alla som gillar söta marmelader men i stället för att dra ner på sockret, vilket leder till fler effekter i tillagningen än mindre sötma, behåll sockermängden men…