Fundera en stund på allting som innehåller antingen smak eller doft av citron. Du kommer säkert på mängder med saker som doftblock för toaletten, munskölj, diskmedel… det är helt enkelt ingen hejd på hur omtyckt det är med citron doft i olika sammanhang. Uppenbarligen är bacon den animaliska versionen av citron, för leta ett par minuter och du kommer att hitta både tvål, doftljus, doftjulgranar för bilen och mustaschvax med doft av bacon. Detta rökta och rimmade sidfläsk är helt omåttligt populärt.
Det bacon vi brukar använda i Sverige brukar internationellt kallas för amerikansk bacon på grund av sin höga fetthalt. Det finns även bacon med lägre fetthalt som kallas för kanadensisk bacon, vilket påminner mer om rökt skinka än ”vanlig” bacon. Här i Sverige brukar den vanligtvis kallas för kotlettbacon och kommer från en annan del av grisen, därav skillnaden i fettmängd.
Doftljus och mustaschvax i all ära, det är trots allt i matlagning som jag tycker att bacon passar bäst och gör mest nytta men den är nästan lika mångsidig inom detta område. Det går utmärkt att bara steka skivorna eller tärningarna, men det finns även kreativare användningsområden om du vågar ta ut svängarna en aning. Du kanske inte vill kasta dig över baconmuffins eller baconpraliner det första du gör, men det räcker att ställa fram en baconlindad köttfärslimpa eller en broccoligratäng med mycket bacon för att man ska bli nyfiken på att gå på upptäcktsfärd i baconmarkerna.
Och bara för att förtydliga så handlar det här enbart om bacon från gris. På senare år har det dykt upp alla möjliga avarter med kyckling- och kalkonbacon plus vegetariska varianter. Inget ont om dem, det har också sin plats i tillvaron, men ska det vara riktig bacon ska det komma från gris.
Fläskpannkaka
Fläskpannkaka är god, snabb och billig husmanskost, och det är få moment att hålla koll på vilket gör det till väldigt bra bråttom-mat till många. Har du inte tillgång till fint…
Baconlindad köttfärslimpa
Köttfärslimpa är antagligen ett av de där recepten som finns i var mans hem i olika versioner. En del serverar den med löksås, andra med brunsås. Många vill ha kokt…
Pastasallad med bacon och skinka
När sommarsolen steker är man inte alltid på humör att äta varm mat, vilket gör att en pastasallad passar utmärkt. Det går till och med att använda överbliven pasta om…
Fetawrap med bacon och ärtskott
Det mesta blir gott med bacon, och en baconwrap är en trevlig omväxling till lunch i juletider. Välj extrarökt bacon till din wrap, för maximal smak. Vill du ha sås…
Broccoligratäng med bacon
Allting blir godare med bacon, sägs det. När det gäller gratäng på broccoli stämmer det åtminstone, lite bacon som inte stekts allt för hårt ger en härlig sälta. Gratängen blir…
Frikadeller i bacontomatsås
Allting blir godare med bacon, sägs det. I det här fallet är det tomatsåsen som hottas upp med lite bacon, har du inte tillgång till extrarökig bacon kan du med…
Spansk omelett
Detta är en synnerligen enkelt spansk omelett, men med rätt bacon och kryddorna blir den ändå väldigt smakrik. Tänk bara på att det fastnar en hel del ägg i maskinens…
BLT-wrap med ost
BLT (bacon, lettuce and tomatoe) är ett koncept som fungerar i nästan alla sammanhang. En vällagrad ost sätter lite sprätt på smaklökarna, men vill du ha ännu mer av det…
Bacon- och kycklingpasta
Den här rätten började som en Pasta Alfredo, men eftersom jag är svag för bacon började jag förstås ändra i receptet nästan det första jag gjorde och tillsatte saker som…