Här i Sverige kan det bli lite av en tankevurpa med cheesecake eftersom den mest logiska översättningen skulle bli ostkaka. Den korrekta översättningen är egentligen ”osttårta” men i stället brukar bakverket antingen kallas antingen för amerikansk ostkaka eller så struntar vi helt enkelt i att översätta och säger cheesecake. När det blir trassligt, försök hålla det enkelt.

När cheesecake kommer på tal tänker nog de flesta på en New York Cheesecake, men bakverket är så mycket mer än så. Redan innan vi kommer till det där med smaksättning finns det två olika typer av cheesecake – bakad och färsk. Den bakade tillagas i ugn, medan den färska aldrig gräddas utan i stället använder gelatin och placeras svalt tills den ska serveras. Man skulle kunna argumentera att det finns en tredje variant, fryst cheesecake som för tankarna till glasstårta, men det brukar vanligtvis bara vara en färsk som man har stoppat in i frysen.

Sedan var det det där med smaksättningen, och där upptäcker man snabbt att det går att göra cheesecake med nästan vad som helst. Det bästa du kan göra är att testa att göra ett par olika varianter så att du kommer på snitsen, sedan är det bara att börja experimentera. Som du ser på våran dekonstruerade cheesecake behöver det inte ens vara en kaka.

Cheesekakens ”spretighet” speglas på ett närmast underhållande sätt även i dess namn, för det som kallas amerikansk cheesecake har visserligen tagit omvägen via USA men kommer ursprungligen från Italien, Frankrike… eller Tyskland.

Cheesecake med ananas och choklad

Cheesecake med ananas och choklad

Vad gör man när man får ett förkläde i handen och den bestämda ordern att göra en cheesecake till efterrätt? Det är ju bara att kasta sig in i skafferi…

Cheesecake med citron och kanel

Cheesecake med citron och kanel

Jag hade tänkt göra en klassisk New York Cheesecake, men när inte alla ingredienserna fanns hemma blev det en sådan här istället. Superlätt att göra och väldigt god! Min form…

Blåbärscheesecake

Blåbärscheesecake

Äldsta dottern är fena på det där med att greja med efterrätter, och vad passar bättre nu när blåbären börjar mogna än en blåbärscheesecake till kaffet? Den är alldeles lagom…

Cheesecake med äpplen på kanelhavrebotten

Cheesecake med äpplen på kanelhavrebotten

Det går alldeles utmärkt att göra cheesecake utan färskost av Philadelphia-typ visade det sig när jag halvvägs igenom receptet upptäckte att det var det jag hade glömt köpa den här…

New York Cheesecake

New York Cheesecake

Äntligen fick jag till det. Jag har velat göra en New York Cheesecake ganska länge, men det har inte velat sig av olika anledningar. Av alla cheesecakes jag gjort kan…

Chokladcheesecake

Chokladcheesecake

Cheesecake kan man variera nästan i det oändliga. Den här gången har jag kombinerat klassikerna choklad och apelsin, det är nästan givet på förhand att den kombinationen blir en vinnare.…

Jordgubbscheesecake

Jordgubbscheesecake

Cheesecake är ett bra sätt att ta tillvara säsongens sista jordgubbar, de där som kanske inte är så superfina men de ska ju ändå mosas och mixas i smet så…

Mocca-cheesecake

Mocca-cheesecake

Första gången jag testade det här receptet var 2011, och jag blir lika överraskad av den fylliga, härliga smaken varje gång. För att verkligen få en kraftig kaffesmak använder jag…

Blodapelsincheesecake med pepparkaka

Blodapelsincheesecake med pepparkaka

Apelsin och pepparkaka, finns det något juligare? Det är faktiskt fullt möjligt att äta den här makalösa skapelsen även vid andra tillfällen än jul. Tänk på att söta apelsiner ger…

Chokladcheesecake med jordgubbar

Chokladcheesecake med jordgubbar

Choklad och jordgubbar, det är svårt att hitta en kombination som är bättre. Jag är dessutom svag för cheesecake, och har länge planerat att göra en New York Cheesecake. Det…

Dekonstruerad cheesecake

Dekonstruerad cheesecake

En dekonstruerad cheesecake är en sorts cheesecake men inte riktigt, det är ungefär samma ingredienser och smaker men sättet att skapa den på är nytt. Man känner igen den, och…