Sedan 2011 är den 11 november chokladens dag. Som du märker är vi stora fantaster av härligheten, och vem kan förebrå oss med tanke på att riktig choklad kan ätas som den är, användas till efterrätter, godis och som krydda i maträtter. Så njut av den här dagen i fulla drag.
Vad sägs om lite trivialt vetande dagen till ära? Ordet choklad har funnits i det svenska språket sedan slitet av 1680-talet medan ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaqucht, men skyll inte på mig om du försöker uttala det där sista och stukar något.
Chokladcheesecake med jordgubbar
Choklad och jordgubbar, det är svårt att hitta en kombination som är bättre. Jag är dessutom svag för cheesecake, och har länge planerat att göra en New York Cheesecake. Det…
Mandelmassekakor med choklad och lime
Om du får mandelmassa över som torkat och blivit lite tråkig passar den utmärkt att göra småkakor på. Saften från en lime fräschar upp smaken lite och mörk choklad fyller…
Pannkaka med choklad och citron
Den svenska pannkakan påminner ganska mycket om franska crêpes, som görs i betydligt fler länder än bara Frankrike, eller den engelska tunnpannkakan. Det här receptet tar ut svängarna lite och smaksätter pannkakan…
Apelsinchokladsmoothie
Turkisk yoghurt är inte väldigt söt, så du kan behöva tillsätta lite vaniljsocker för att det inte ska bli allt för mycket syra i kontrast till de andra smakerna. Men…
Chokladpannacotta
Den här krämiga lyxvarianten av pannacotta gör inte figuren några tjänster, men den är så god att det gör inget. Portionerna är rikligt tilltagna, men när du smakat förstår du…
Smördegsrutor
Ibland vill man inte trassla till det, vilket gör dessa smördegsrutor mycket smidiga. De två viktigaste ingredienserna är nämligen plattor med färdig smördeg och färdiga After Eight-chokladbitar. Resultatet blir ändå…
Kärleksmums
Kärt barn har många namn, kanske känner du den här kakan som snoddas, mockarutor, chokladrutor eller kokosrutor? Oavsett vilket så gjorde mellandottern följande recept och det blev så bra att…
Sockerkaka med choklad
En sockerkaka kan man variera i det oändliga, den är lätt att göra och ännu lättare att göra av med. Det går att trycka ner nästan vad som helst i…
Varm choklad
Varm choklad är knappast den mest avancerade drycken man kan göra, ändå är det en dryck som många associerar med vinter. När man kom in efter en dag i pulkabacken…
Apelsinchokladmuffins
Apelsin och choklad fungerar fantastiskt bra ihop. Om du grovhackar chokladen får du lite större goda bitar i smeten, som ger en trevlig kontrast och annorlunda textur. Våga experimentera, här…
Microbanan med choklad och minimarshmallows
Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som veritabla trafikolyckor på tallriken och microbananen är en sådan. Varmt möter kallt, bittert möter sött. Det är en kladdig röra som…
Chokladbullar
Den här varianten blir nästan som butterkaka, fast med choklad, saffran och mandelmassa i fyllningen. Fyllningen är ett kapitel för sig, jag experimenterar friskt med vad man kan ha i bullarna…