Chokladens dag

Sedan 2011 är den 11 november chokladens dag. Som du märker är vi stora fantaster av härligheten, och vem kan förebrå oss med tanke på att riktig choklad kan ätas som den är, användas till efterrätter, godis och som krydda i maträtter. Så njut av den här dagen i fulla drag.

Vad sägs om lite trivialt vetande dagen till ära? Ordet choklad har funnits i det svenska språket sedan slitet av 1680-talet medan ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaqucht, men skyll inte på mig om du försöker uttala det där sista och stukar något.

Vaniljmugcake med After eight

Vaniljmugcake med After eight

Blev det för mycket choklad i mugcake med after eight? Det är ganska enkelt att åtgärda. Efter några försök, och en väldigt kladdig mikro efter att ha sprängt ett experiment,…

Kladdkaka med After Eight

Kladdkaka med After Eight

After Eight har funnits i evigheter känns det som, men faktum är att den brittiska konfekten lanserades så sent som 1962. Vanligtvis serveras den som den är till kaffet men…

kladdkaka

Kladdkaka med gojs

Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker som blir sympatiskt kladdig i mitten och lite som en mjuk kaka i kanterna. Två saker är viktiga: var noga med att inte…

Knäck

Knäck

Knäck är en omistlig del av det svenska julfirandet och receptet har sett ungefär likadant ut sedan urminnes tider. Åtminstone sedan 1600-talet har knäck varit ett viktig julgodis. Hackad sötmandel…

Farmors chokladkräm

Farmors chokladkräm

Den här krämen har vi kallat för farmors chokladkräm vilket på sätt och vis är korrekt, men om man ska vara noggrann kommer receptet från min pappa och är en…

Cheesecake med ananas och choklad

Cheesecake med ananas och choklad

Vad gör man när man får ett förkläde i handen och den bestämda ordern att göra en cheesecake till efterrätt? Det är ju bara att kasta sig in i skafferi…

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka

Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när du känner den ljuva harmonin mellan två sorters choklad och saffran i en alldeles lagom kladdig kaka. Vill du ha…

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka går ganska fort att svänga ihop, proportionerna mellan råvarorna är inte superviktig och det blir gott nästan hur man än bär sig åt. Grovhacka mörk choklad till smeten för…

Mugcake med After Eight

Mugcake med After Eight

Sugen på något gott, men ingen tid att baka? Har du en mikro och de vanligaste ingredienserna hemma går det att råda bot på sötsuget på mindre än tio minuter.…

Mörk chokladmousse med whisky

Mörk chokladmousse med whisky

Det kan tyckas vara små portioner, men det tycker man bara tills man försökt äta upp en av dem. Det är betydligt mer än det ser ut för, och whiskyn…

Modern radiokaka

Modern radiokaka

Radiokaka är utan tvivel en klassiker till kaffet, och dess diffusa historia sträcker sig enligt vissa tillbaka till 1920-talet då den praktiskt nog kunde ätas ljudlöst medan man lyssnade på…

Kladdkaka med kaffe och whisky

Kladdkaka med kaffe och whisky

Kladdkaka är en favorit här hemma, men det ska vara Kung Markattas kakao med mycket kakaosmak. Det kan tyckas märkligt att jag, som inte gillar whisky, använder whisky i kladdkakan…

Rulla till toppen