Chokladens dag

Sedan 2011 är den 11 november chokladens dag. Som du märker är vi stora fantaster av härligheten, och vem kan förebrå oss med tanke på att riktig choklad kan ätas som den är, användas till efterrätter, godis och som krydda i maträtter. Så njut av den här dagen i fulla drag.

Vad sägs om lite trivialt vetande dagen till ära? Ordet choklad har funnits i det svenska språket sedan slitet av 1680-talet medan ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaqucht, men skyll inte på mig om du försöker uttala det där sista och stukar något.

Proteinpannkaka

Proteinpannkaka

Laktos- och glutenfria proteinpannkakor fulla av goda smaker och nyttiga? Jajamensan, det enda som kan ställa till det är om man är för snabb med stekspaden och är där och…

Chokladmuffins

Chokladmuffins

Portionsbakade söta, mjuka kakor har bakats länge i Sverige. Matbrödsvarianterna är inte lika vanliga här hemma, men i till exempel England är det vanligt med muffins som är mer lika…

Mintkyssar utan att koka

Mintkyssar utan att koka

Ett klassiskt julgodis som inte behöver kokas. Det enda du behöver är tid och lite framförhållning, eftersom kyssarna ska torka över natten. De blir lite småsega i mitten, men väldigt…

Chokladbullar

Chokladbullar

Den här varianten blir nästan som butterkaka, fast med choklad, saffran och mandelmassa i fyllningen. Fyllningen är ett kapitel för sig, jag experimenterar friskt med vad man kan ha i bullarna…

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som veritabla trafikolyckor på tallriken och microbananen är en sådan. Varmt möter kallt, bittert möter sött. Det är en kladdig röra som…

Chokladcheesecake med jordgubbar

Chokladcheesecake med jordgubbar

Choklad och jordgubbar, det är svårt att hitta en kombination som är bättre. Jag är dessutom svag för cheesecake, och har länge planerat att göra en New York Cheesecake. Det…

Smördegsrutor

Smördegsrutor

Ibland vill man inte trassla till det, vilket gör dessa smördegsrutor mycket smidiga. De två viktigaste ingredienserna är nämligen plattor med färdig smördeg och färdiga After Eight-chokladbitar. Resultatet blir ändå…

Fyllda pepparkakor

Fyllda pepparkakor

Pepparkakor klarar sig alldeles utmärkt på egen hand eftersom det är en smakrik kaka oavsett om du väljer att köpa dem färdiga eller satsar på hembakade pepparkakor. I konditorer brukar…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en god efterrätt som man inte behövt slava i köket i timtal för att åstadkomma. Chokladmousse är tacksamt så tillvida att den…

Baconpraliner

Baconpraliner

Mörk choklad och bacon, låter det som en vettig kombination? Jag håller med om att första intrycket är att det måste handla om ett aprilskämt, men efter att ha läst…

Chokladfondant med whisky

Chokladfondant med whisky

En liten skvätt whisky eller whiskyessens gör att chokladen smakar ännu mer choklad faktiskt. Jag, som inte gillar whisky, vänjer mig nog aldrig vid att en ingrediens jag knappt tål lukten…

Knäck

Knäck

Knäck är en omistlig del av det svenska julfirandet och receptet har sett ungefär likadant ut sedan urminnes tider. Åtminstone sedan 1600-talet har knäck varit ett viktig julgodis. Hackad sötmandel…

Rulla till toppen