Den kladdiga godsaken

Det är få kakor som har ett så självklart namn som den svenska kladdkakan – det är en kaka, och den ska vara rejält kladdig. Möjligtvis att amerikanarna har ett än mer passande namn, eftersom de kallar den chocolate mud cake, ordagrant översatt ”chokladgyttjekaka”.

En annan framträdande och närmast lömsk egenskap som kladdkakan har är att den är mycket kompakt. Denna egenskap, tillsammans med kladdigheten, kommer sig av att kladdkakan inte innehåller bakpulver och därmed innehåller inte smeten några luftbubblor. Det som framstår som en väldigt liten kakbit när man ser den på tallriken känns inte alls lika liten när man har fått i sig hela biten.

Kladdkakan serveras ofta med olika tillbehör, allt från vanlig enkel viskad grädde eller vaniljglass, men tveka inte att experimentera med exempelvis bär.

Chokladkaka med marängtäcke

Chokladkaka med marängtäcke

Tiden går fort när man har roligt. Recept 300 är…

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka är alltid gott, choklad är gott och jordgubbar är…

Chokladkaffekaka

Chokladkaffekaka

Ibland får man en aha-upplevelse, även om det bara är…

Brownies

Brownies

Brownies är den svenska kladdkakans amerikanska kusin, och den är i…

kladdkaka

Kladdkaka med gojs

Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker som blir sympatiskt…

Kladdkaka med kaffe och whisky

Kladdkaka med kaffe och whisky

Kladdkaka är en favorit här hemma, men det ska vara…

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka går ganska fort att svänga ihop, proportionerna mellan råvarorna…

Kladdkaka med After Eight

Kladdkaka med After Eight

After Eight har funnits i evigheter känns det som, men…

Rulla till toppen