Det är få kakor som har ett så självklart namn som den svenska kladdkakan – det är en kaka, och den ska vara rejält kladdig. Möjligtvis att amerikanarna har ett än mer passande namn, eftersom de kallar den chocolate mud cake, ordagrant översatt ”chokladgyttjekaka”.
En annan framträdande och närmast lömsk egenskap som kladdkakan har är att den är mycket kompakt. Denna egenskap, tillsammans med kladdigheten, kommer sig av att kladdkakan inte innehåller bakpulver och därmed innehåller inte smeten några luftbubblor. Det som framstår som en väldigt liten kakbit när man ser den på tallriken känns inte alls lika liten när man har fått i sig hela biten.
Kladdkakan serveras ofta med olika tillbehör, allt från vanlig enkel viskad grädde eller vaniljglass, men tveka inte att experimentera med exempelvis bär.
Chokladkaka med marängtäcke
Kladdkaka med After Eight
After Eight har funnits i evigheter känns det som, men faktum är att den brittiska konfekten lanserades så sent som 1962. Vanligtvis serveras den som den är till kaffet men…
Kladdkaka med gojs
Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker som blir sympatiskt kladdig i mitten och lite som en mjuk kaka i kanterna. Två saker är viktiga: var noga med att inte…
Chokladkaffekaka
Ibland får man en aha-upplevelse, även om det bara är en liten detalj. Jag drabbades av en sådan när kocken Paul Svensson i ett program i SVT tyckte att det var…
Kladdkaka med jordgubbar
Kladdkaka är alltid gott, choklad är gott och jordgubbar är gott. Följaktligen blir det här riktigt gott! Det går att använda det här receptet om man vill göra chokladbotten till…
Kladdkaka med mörk choklad och whisky
Kladdkaka går ganska fort att svänga ihop, proportionerna mellan råvarorna är inte superviktig och det blir gott nästan hur man än bär sig åt. Grovhacka mörk choklad till smeten för…
Kladdkaka med kaffe och whisky
Kladdkaka är en favorit här hemma, men det ska vara Kung Markattas kakao med mycket kakaosmak. Det kan tyckas märkligt att jag, som inte gillar whisky, använder whisky i kladdkakan…