Idag är det den stora pajdagen, vilket är den alldeles utomordentlig ursäkt för att festa på en god paj oavsett om det är en mättande matpaj eller härlig efterrättspaj. Däremot kanske detta med pajdagen tarvar sin förklaring.
Den firades första gången på museet Exploratorium i San Francisco år 1988 och handlar inte enbart om att hylla pajer utan detta även matematikens dag. Eftersom amerikanarna med våra mått mätt skriver sina datum lite bak och fram så skrivs dagens datum (14 mars) 3/14, vilket som bekant är den matematiska konstanten pi med två decimaler – 3,14. På amerikanska brukar talet pi uttalas ”pai”, och paj brukar också uttalas ”pai”. Cirkeln är sluten, så att säga.
Vill du höra lite extra trivialt vetande om pi? Den så kallade pi-sekunden inföll på pi-dagen år 2015 klockan 9:26:53 på morgonen, eftersom tiden då var 3/14/15 9:26:53 vilket är de tio första siffrorna i pi, det vill säga 3,141592653.
Kycklingpaj med molesås
Sötpotatispaj med färs
Den här rätten påminner lite om shepherd’s pie fast med sötpotatismos istället för potatismos och inte lammfärs. Den sparsmakade mängden kryddor gör att sötpotatisen kommer fram ordentligt med sin milda…
Bärpaj
Jordgubbar och rabarber passar ovanligt bra ihop, och svarta vinbär gifter sig bra med dem båda. Frasigt smul med havre och lite socker sätter pricken över i:et. En somrig paj…
Kantarellpaj
Minipajer är praktiska munsbitar som passar att servera vid kräftskivan, picknicken eller ha i frysen som mellanmål. När kantarellerna är i säsong är det ett underbart sätt att bevara de…
Sötpotatispaj
Paj på sötpotatis, sweet potato pie, är en amerikansk klassiker som nog de flesta hört talas om men kanske inte alla har provat. Den är väl värd att testas, varför…
Kycklingcurrypaj med ananas
Curry är en kryddblandning vars ursprung kan härledas till Indien. Å andra sidan är ananasen hemmahörande i Brasilien och Bolivia. Å tredje sidan finns det uppgifter om att mänskligheten gjort…
Currydoftande köttfärspaj med paprikatäcke
En paj är bra om man vill göra en allt-i-ett-maträtt, och sakta har jag börjat förstå att nästan det godaste på pajen är skalet. Fast skalet är bara godast om…
Hallon- och rabarbersmulpaj
Har du tillgång till hallon sedan förra året är det perfekt tid att använda dem nu tillsammans med vårens späda rabarber. Passa på att använda dem i en riktigt vårfräsch…
Skaldjurspaj
Skaldjur är både goda och nyttiga, och här har vi valt att stoppa ner både kräftor och räkor i pajen. För att ge den lite mer textur och något att…
Sparris- och parmesanostpaj
Jag har sagt det förut men jag säger det igen: vad du än gör, koka inte sparris. Smakämnena är vattenlösliga, vilket gör att du kommer att hälla bort den mesta…