Höstgryta med äpple och kantarell

I det här receptet får du ta mängderna med en liten nypa salt, det finns gott om utrymme för experiment i det här receptet. Äpplena till exempel, de jag hade var ett litet och ett stort från trädet. Löken jag använde var stor som ett bowlingklot för gnomer men morötterna påminde mest om brandgula sparrisar. Ta det du har tillgång till, det brukar bli bra ändå.

En smakrik gryta på älgkött, kantareller och nyplockade äpplen.

Höstgryta med äpple och kantarell

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 4 pers
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g grytbitar älg
  • 1 st gul lök
  • 300 g färska kantareller
  • 5 st morötter
  • 2 st svenska äpplen
  • 400 g rökt sidfläsk
  • 1 msk tomatpuré
  • 50 g smör till stekning
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 msk kantarellfond
  • 1,5 msk Mrs Chengs mushroom soy
  • 4 dl Oatly imat
  • 1-2 dl vatten
  • Salt och peppar

Instruktioner

  • Skala och lägg potatis i en gryta med vatten. Ställ den på en platta med sätt inte på den än.
  • Putsa bort svålen från sidfläsket och skala och tärna äpple och fläsk. Börja fräsa fläsket, när det börjar få lite färg lägger du i de tärnade äpplena.
  • Om du har förvällda kantareller använder du dem, annars tar du färska och putsar dem. Förväll dem i en matsked vatten tills de mörknat och släppt sitt vatten. Ställ de förvällda svamparna åt sidan tills vidare.
  • Putsa och tärna älgköttet till lagom munsbitar. Är bitarna i ungefär samma storlek blir de klara samtidigt.
  • Skala och slanta morötterna. Skala och hacka lök.
  • Lägg i löken i stekpannan också tillsammans med fläskfräset, och låt steka tills allt fått färg.
  • Lägg fläskfräset i en järngryta och ställ åt sidan. Ta samma stekpanna och lägg i nytt smör och börja stek älgbitarna. Stek några åt gången, så får de färg. Lägger du i för många på en gång kallnar stekpannan.
  • Blanda ner de slantade morötterna i grytan. Sätt på plattan som du ställde potatisen på.
  • Blanda ner tomatpuré i grytan. Det är inte superviktigt att det blir exakt en matsked, tycker du om den lite syrliga smaken kan du lika gärna ta två.
  • Häll på matlagningsgrädden, jag föredrar Oatly imat men mjölk eller annan matlagningsbas går precis lika bra. Krydda med kryddpeppar, svartpeppar, fond och salt.
  • Låt koka upp och sjud långsamt medan du kokar potatisen.
  • Servera med rivna morötter, rårörd lingonsylt och hemgjord fläderbärssaft.
Rulla till toppen