En söt gräddglass kan lätt bli för söt om man inte aktar sig. Här balanseras det söta gräddiga med en egg av ingefära. Inte så mycket att detLäs mer…

Äkta wallenbergare görs på kalvfärs där man malt ner bräss, en körtel som sitter på halsen på diande kalvar och anses vara en delikatess. Den tillbakabildas när kalvenLäs mer…

Prinsesstårtan är en svensk uppfinning som omnämns första gången på 1930-talet av hushållslärarinnan Jenny Åkerström, och receptet finns med i hennes kokbok ”Prinsessornas nya kokbok” (1948). I hennesLäs mer…

Dillkött är en svensk husmansklassiker som nästan fallit i glömska, kanske för att det tar ganska lång tid att göra om man ska göra rätt. Frikassén är ettLäs mer…

Ett sting av chili i bearnaisen är perfekt till grillat kött, i övrigt är det bara att göra som vanligt. Färgen på din bearnaise påverkas bland annat avLäs mer…

Rabarberna med sina stora gröna blad är en prydnad för varje trädgård. Lyckligtvis trivs plantorna bäst om man gallrar dem och då är det lika bra att utnyttjaLäs mer…

Den enda smaken i det här receptet är kaffe, det är det å andra sidan desto mer av. Tanken är att kaffeglassen ska serveras i måttliga mängder tillLäs mer…

Banan är en glassmak som visserligen står stadigt på egna ben, men för att verkligen skina är det trevligt om den söta milda banansmaken kompletteras med exempelvis mörkLäs mer…

Wallenbergare är något av det mest klassiska man kan göra med färs. En riktig Wallenbergare består av kalvfärs, men det blir med lite knådning gott med en finLäs mer…

Apelsinmoussetårtan gjorde jag första gången för ganska länge sedan, den uppskattades så tillvida att någon i sällskapet trodde den var köpt. Det måste man ju ta som enLäs mer…

Om man har förmånen att ha en egen glassmaskin kan man göra egen lyxglass lite när man vill, och honungsglass hör definitivt till kategorin lyxglass. Honung ger enLäs mer…

Att göra glass är inte svårt om man har en glassmaskin. Även om den inte är billig, det behöver vara en modell med inbyggd kylning, så är denLäs mer…

I grunden samma recept som citronglassen, fast smaksättningen står färska jordgubbar och lime för. Välj ut de allra finaste till garneringen och låt de som mjuknat lite men baraLäs mer…

En vaniljsås är inte så svår att göra från grunden, och den blir så god att smaklökarna lockar sig av förtjusning. I min gamla kokbok står det 5-6Läs mer…

Radiokaka är utan tvivel en klassiker till kaffet, och dess diffusa historia sträcker sig enligt vissa tillbaka till 1920-talet då den praktiskt nog kunde ätas ljudlöst medan manLäs mer…

bearnaise

Det finns få saker som är så goda som en välgjord bearnaisesås, men den är inte helt enkel att lyckas med. Såsen lär ha skapats någon gång påLäs mer…

glass

Så vitt jag kunnat utröna har den moderna gräddglassen sitt ursprung i Italien, åtminstone så som vi är vana vid att se glass. Däremot har många nationer ochLäs mer…

Den här glassen smaksätter vi med vår egengjorda aroniasaft, fast den är så koncentrerad att den nästan liknar koncentrat istället. Saften gör vi så koncentrerad som möjligt ochLäs mer…

Majonnäs

Jag är inte någon majonnäsexpert, jag äter knappt majonnäs alls om jag ska vara ärlig. Men ska det vara majonnäs alls ska det vara hemgjord. Eftersom jag vanligtvisLäs mer…

Ibland kan det vara gott att lyxa till det med en egen pastadeg. Degen kan vila i kylskåp ett par tre dygn utan att förfaras om man baraLäs mer…