Fundera en stund på allting som innehåller antingen smak eller doft av citron. Du kommer säkert på mängder med saker som doftblock för toaletten, munskölj, diskmedel… det är helt enkelt ingen hejd på hur omtyckt det är med citron doft i olika sammanhang. Uppenbarligen är bacon den animaliska versionen av citron, för leta ett par minuter och du kommer att hitta både tvål, doftljus, doftjulgranar för bilen och mustaschvax med doft av bacon. Detta rökta och rimmade sidfläsk är helt omåttligt populärt.
Det bacon vi brukar använda i Sverige brukar internationellt kallas för amerikansk bacon på grund av sin höga fetthalt. Det finns även bacon med lägre fetthalt som kallas för kanadensisk bacon, vilket påminner mer om rökt skinka än ”vanlig” bacon. Här i Sverige brukar den vanligtvis kallas för kotlettbacon och kommer från en annan del av grisen, därav skillnaden i fettmängd.
Doftljus och mustaschvax i all ära, det är trots allt i matlagning som jag tycker att bacon passar bäst och gör mest nytta men den är nästan lika mångsidig inom detta område. Det går utmärkt att bara steka skivorna eller tärningarna, men det finns även kreativare användningsområden om du vågar ta ut svängarna en aning. Du kanske inte vill kasta dig över baconmuffins eller baconpraliner det första du gör, men det räcker att ställa fram en baconlindad köttfärslimpa eller en broccoligratäng med mycket bacon för att man ska bli nyfiken på att gå på upptäcktsfärd i baconmarkerna.
Och bara för att förtydliga så handlar det här enbart om bacon från gris. På senare år har det dykt upp alla möjliga avarter med kyckling- och kalkonbacon plus vegetariska varianter. Inget ont om dem, det har också sin plats i tillvaron, men ska det vara riktig bacon ska det komma från gris.
Baconlindade kycklingbröst med fetafyllning
Getost eller fetaost i kycklingbröstet borgar för fest. Du kan i stort sett välja vilken sorts ost du vill att fylla fickan med, ädelostar är aldrig fel. Se bara till att…
Frikadeller i bacontomatsås
Allting blir godare med bacon, sägs det. I det här fallet är det tomatsåsen som hottas upp med lite bacon, har du inte tillgång till extrarökig bacon kan du med…
Broccoligratäng med bacon
Allting blir godare med bacon, sägs det. När det gäller gratäng på broccoli stämmer det åtminstone, lite bacon som inte stekts allt för hårt ger en härlig sälta. Gratängen blir…
Färskostfyllda kycklingbröst
Det måste inte vara krångligt att göra fyllda kycklingbröst. Det finns två tekniker man kan använda som jag kommit på hittills, antingen delar man brösten i plattare ”schnitzel-liknande” delar och…
Pastasallad med bacon och skinka
När sommarsolen steker är man inte alltid på humör att äta varm mat, vilket gör att en pastasallad passar utmärkt. Det går till och med att använda överbliven pasta om…
Levergryta med bacon
Levergryta är en rätt som ganska många rynkar på näsan åt, men nästan lika många älskar det. Det är en rätt väl värd tiden och besväret att lära sig laga.…
Pasta på momangen
Ibland har man mer bråttom än vanligt att sätta maten på bordet, och då är spaghetti med köttfärssås en trotjänare. Lite spännande kryddor, färska örter och fetaost lyfter vardagspastan till…
Fläskpannkaka
Fläskpannkaka är god, snabb och billig husmanskost, och det är få moment att hålla koll på vilket gör det till väldigt bra bråttom-mat till många. Har du inte tillgång till fint…
Baconglaze
Ge en extra rökig smak på exempelvis hamburgaren med den här glazen, som både ger en trevlig rökighet och en passande baconsmak. Den blir dock inte lika flytande som vanlig…
Fetawrap med bacon och ärtskott
Det mesta blir gott med bacon, och en baconwrap är en trevlig omväxling till lunch i juletider. Välj extrarökt bacon till din wrap, för maximal smak. Vill du ha sås…
Bacon- och kycklingpasta
Den här rätten började som en Pasta Alfredo, men eftersom jag är svag för bacon började jag förstås ändra i receptet nästan det första jag gjorde och tillsatte saker som…