Citron- och mandelkakor

En liten kaka som är lika lätt att äta som den är lätt att göra. Fräsch smak av citron och underbart söt mandel gör den alldeles utmärkt till kaffet efter maten. Det går utmärkt att dekorera kakan om man vill, men den är alldeles lagom som den är annars.

Citorn- och mandelkaka
Om du vill ha stark citronsmak kan du ta mer än bara ungefär en tesked citronsaft, som jag brukar göra. Den rivna mandelmassan ger kakan en underbar konsistens, det här är en favoritkaka.

Citron- och mandelkakor

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 25 minuter
Portioner 24 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 1 st citron skalet och en del av saften
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 msk strösocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Dela smöret i tärningar. Riv mandelmassan och blanda med smöret till en massa.
  • Tillsätt citronskal, citronsaft och socker. Blanda vetemjölet med bakpulvret och blanda ner.
  • Knåda till en jämn deg och dela i två delar. Rulla ut halvorna i rullar och skär varje rulle i 12 delar.
  • Rulla varje del till en boll, platta till den något och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 12 minuter mitt i ugnen.

Rulla till toppen