En härlig, mustig kycklinggryta med mycket smaker utan att vara överdrivet stark. Perfekt i höstrusket, antingen till indiskt basmatiris eller vanligt vitt ris. Den är en bra matlåderättLäs mer…

Snabblagad, lätt lunchrätt med basilika, fetaost, vitlök och tomater. Det går alldeles utmärkt att byta fetaosten mot parmesan, lägga till avokado i soppan och mixa ner spenat omLäs mer…

När man börjar läsa om Gumbo på olika ställen inser man vilken otroligt flexibel maträtt det här är. Man kan använda skaldjur, fågel, fisk, kött, korv eller enbartLäs mer…

Allting blir godare med bacon, sägs det. I det här fallet är det tomatsåsen som hottas upp med lite bacon, har du inte tillgång till extrarökig bacon kanLäs mer…

Ursprunget till frikadellerna är så vitt jag har kunnat utröna omstritt. En del källor är helt säkra på att det är Italien, andra är precis lika säkra påLäs mer…

Pirogen är Rysslands nationalrätt, men den förekommer i många andra länder också förstås. En av de mer kända är de karelska pirogerna, även Ungern har en köttfärsfylld variantLäs mer…

Quornfärs består av en sorts svampprotein, vissa sorter innehåller dessutom både ägg och mjölk. När vi laborerar med vegetariska rätter är det oftast lakto-ovo-vegetariskt vi pysslar med såLäs mer…

Spaghetti och köttfärssås måste ändå vara en av de enklaste och vanligaste rätterna i svensk husmanskost, trots det Italienska påbrået. Det finns antagligen lika många recept som detLäs mer…

Det här kycklingpajreceptet är min yngsta dotters, hon fick laga mat efter eget huvud och är det något hon gillar så är det curry. Pajskalet vinner på attLäs mer…

Lammfärs är lite fetare än den vanliga köttfärsen, vilket ger ett saftigare slutresultat. Spett, frikadeller, färsbiffar eller paj, lammfärsen går bra till det mesta! Vitlök, tomat, rosmarin ochLäs mer…

Ibland har man mer bråttom än vanligt att sätta maten på bordet, och då är spaghetti med köttfärssås en trotjänare. Lite spännande kryddor, färska örter och fetaost lyfterLäs mer…

Förr var lamm det vanligaste djuret på svenska gårdar, och äntligen har jag vågat mig på att prova. Som tur är blir även överkokt lamm saftigt, det är inteLäs mer…

Efter att ha suttit och dreglat över jambalaya fick det bli ett experiment med smaker ur det creolska köket, men med råvaror jag hade hemma. Det går inteLäs mer…

Det marockanska köket är influerat av det franska, arabiska och de afrikanska köken, med mustiga rika smaker och färska råvaror. Stapelkryddor är sådant som ingefära, koriander, kummin, paprikaLäs mer…

En snabb, inte väldigt vacker men god middag som kan vara klar snabbare än du hinner koka färdigt riset. Allting går att ta direkt från frysen eller konserv,Läs mer…

Chili con carne är en sorts köttgryta, med eller utan bönor och med eller utan tomater. Vilket som är rätt beror på vem du pratar med, det finnsLäs mer…

Jag har låtit mig inspireras av främst två recept, peshawari chana och rajma chawal, och resultatet blev en kryddig och god bönröra med vita bönor, chili och enLäs mer…

Ingefära, kokos och curry ger denna krämiga soppan härlig smak, men vill du ha den stark får du byta currypastan mot en chilifrukt för det här är enLäs mer…

Egentligen är jag osäker på vad den här rätten bör kallas, eftersom jag tagit bort så mycket och ändrat grundreceptet till oigenkännlighet. Men principen är den samma, attLäs mer…

Linssoppa är lätt att variera och både gott och nyttigt. Krossade tomater och finriven morot ger soppan en matigare struktur, krydda gärna extra med paprika och basilika.Läs mer…

En god chili behöver inte innehålla kött, men väl rikliga mängder chili och bönor. Färsk, grovt hackad lök, paprika och en riklig mängd väl tilltagna kryddor är ocksåLäs mer…

En rykande het torskgryta med mycket smak och en fantastisk doft, tydligt inspirerad av det spanska köket. Eftersom det kan vara bråttom att laga mat ibland utgår receptetLäs mer…

Den här vegetariska pastasåsen kan varieras i det oändliga. Du kan välja att skiva ner aubergine eller squash om du vill ha lite mer bitar, eller använda fleraLäs mer…

Tagliatelle al ragu

En äkta ragu, så som den görs i Bologna. I Sverige kallas den för Pasta Bolognese i lunchrestaurangerna. Den äts nästan alltid tillsammans med äggpasta som tagliatelle. Om man villLäs mer…