Lingonpäron

När päronsäsongen börjar får man agera snabbt. Päron står sig sämre än äpplen, eftersom de är saftigare och sötare än de flesta äpplen. Lingonpäron är ett snabbt, smidigt och delikat sätt att spara sina päron för framtiden. Det går alldeles utmärkt att servera lingonpäron på en gång, men smaken blir intensivare och godare om du lagrar dem kallt. Ett annat sätt att göra lingonpäron på är att koka päron i vanlig sockerlag, lägga lingonsylt i botten av väl rengjorda och varma burkar. Lägg ner de kokta päronen ovanpå sylten och fyll på med sockerlag.

Om du använder stora päron kommer du att behöva mer lag än i receptet för att helt täcka päronen medan du sjuder dem.

Lingonpäron

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 4 dl lingon rensade och sköljda
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 st citron saften (valfritt)
  • 4 st päron 4 stora päron

Instruktioner

  • Rensa och skölj lingonen. Koka upp lingon, socker och vatten (och eventuellt citron). Låt sjuda 10 minuter.
  • Skala under tiden päronen och lägg ner dem i koket. Låt koka tills päronen är mjuka.
  • Häll päron och lag i en väl rengjord glasburk och tillslut på en gång. Förvara burken kallt, då håller den sig cirka fyra månader.
Rulla till toppen