Raggvåffla låter lite märkligt kanske, det tyckte åtminstone jag när jag snubblade in på hemsidan för Svensk Potatis men jag måste ju prova åtminstone. Det stod snabbt klartLäs mer…

En morotskaka är aldrig helt fel på fikabordet och den här är det strykande åtgång på. Välj den vanliga, fullfeta varianten av färskost. Vi använde helt vanliga naturellLäs mer…

Till rödbetsplättar kan man servera mycket gott, antingen håller du dig till lingon och någon sorts rökt chark typ bacon eller så satsar du på medelhavet och chevré,Läs mer…

Blomkålsmos är en synnerligen god omväxling till potatismoset men om du vill slippa blött mos bör du vara noga med att hälla av vattnet noga och koka inteLäs mer…

Ibland får man en aha-upplevelse, även om det bara är en liten detalj. Jag drabbades av en sådan när kocken Paul Svensson i ett program i SVT tyckte attLäs mer…

Så fort de första västeråsgurkorna tittar fram är det dags att börja lägga in dem, de är förstås goda som de är också men när de är småLäs mer…

Att göra eget smör är inte så svårt, det är egentligen bara att vispa grädde tills det blir smör. Men när det stått i kylen ett tag blirLäs mer…

De klassiska svenska kåldolmarna är en import från Turkiet, enligt sägen var det svenskar i Karl den XII:s tjänst som tog med sig vinbladsdolmar hem till Sverige menLäs mer…

Vad passar bättre till advent än frukostfrallor med smak av saffran? Doften när du öppnar påsen dagen därpå är nästan bedövande, och smaken är helt underbar. Saffran ochLäs mer…

Sjömansbiffen hör till en av de enklare rätterna att göra i svensk husmanskost. Den sköter sig i stort sett själv på spisen när man väl fått ner alltLäs mer…

Dillkött är en svensk husmansklassiker som nästan fallit i glömska, kanske för att det tar ganska lång tid att göra om man ska göra rätt. Frikassén är ettLäs mer…

Det finns bullar med apelsinfyllning som använder marmelad eller sylt, men det blir kladdigt tycker jag. Om man använder frikostigt med zest och mandelmassa får man en fantastiskLäs mer…

En enkel och snabblagad, men väldigt god, currysås med sötma från skalade röda äpplen som stavmixats ner i såsen när de fått sjuda en stund. Curryälskare kanske villLäs mer…

Fläskpannkaka är god, snabb och billig husmanskost, och det är få moment att hålla koll på vilket gör det till väldigt bra bråttom-mat till många. Har du inte tillgångLäs mer…

Ett stycke klassisk husmanskost, en räddare i nöden när man har bråttom som dessutom är lätt att variera och piffa till. Serveras med fördel med något salt, typLäs mer…

Den svenska klassikern stuvade makaroner hör till ett av de barnvänligare recepten på många sätt, särskilt detta då du kokar makaronerna direkt i mjölken istället för att trasslaLäs mer…

Det är egentligen inte svårt att göra egen färskost, och om man planerar en kräftskiva är det extra roligt att kunna ställa fram hemmalagad färskost till det nybakadeLäs mer…

Det är faktiskt mycket enklare att göra egen bostongurka än de flesta tror, och du kan få exakt den kryddning du önskar dessutom. För många år sedan snubbladeLäs mer…

Mozzarella, om den ska vara äkta, gör man på buffelmjölk. I brist på bufflar häromkring gjorde jag ost av mozzarella-typ på lågpastöriserad, icke-homogeniserad komjölk, det gick lika bra.Läs mer…

Dinkel (speltvete) är ett av de äldsta sädesslagen som vi odlade här i Skandinavien, innan vi kunde odla korn. Det är en tuff och tålig art som kräverLäs mer…

Tålamod och ett varmt dragfritt kök är två goda saker att ha tillgång till när man ska baka. En tredje sak är vassle som blir över från närLäs mer…

Man kan lägga in det mesta, även rädisor. Jag använder gärna små burkar till detta, så att man slipper bryta vacuum på en stor burk som man kanLäs mer…

Rabarber som är späda behöver inte skalas. De kan man använda som de är, i synnerhet i en kaka som den här. Om du har grövre, äldre stjälkarLäs mer…

Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när du känner den ljuva harmonin mellan två sorters choklad och saffran i en alldeles lagom kladdig kaka. VillLäs mer…

Amerikanska pannkakor är tjocka plättar och det här receptet är väldigt snabblagat. Du har plättarna på bordet inom en halvtimma från det att du börjar vispa, om dinLäs mer…

En gammaldags svensk äppelkaka serveras ljummen med hemgjord vaniljsås som är något helt annat än de man kan köpa. Ägg och socker vispas luftigt, därefter vänder man ner deLäs mer…

Mandeltorsken ännu en av de där måltiderna som många minns med avsmak från skoltiden. Till viss del kan det kanske bero på att det är fisk, och barn harLäs mer…