En morotskaka är aldrig helt fel på fikabordet och den här är det strykande åtgång på. Välj den vanliga, fullfeta varianten av färskost. Vi använde helt vanliga naturellLäs mer…

Ibland får man en aha-upplevelse, även om det bara är en liten detalj. Jag drabbades av en sådan när kocken Paul Svensson i ett program i SVT tyckte attLäs mer…

Nyckelingrediensen i det här receptet är konjaksmarinerad saffran med mandelmassa som god tvåa. Kakan gräddas med fördel långt ner i ugnen på lite lägre temperatur så att denLäs mer…

Konservativa ostkakeälskare kommer säkert få hjärtslag nu, men har man bråttom går det faktiskt utmärkt att göra en snabb och god ostkaka på keso. Jag tror jag harLäs mer…

Så fort de första västeråsgurkorna tittar fram är det dags att börja lägga in dem, de är förstås goda som de är också men när de är småLäs mer…

Först en liten varning. Vanlig fläder (Sambucus nigra) som man kan göra saft på ska inte förväxlas med sina giftiga kusiner druvfläder (S. racemosa) och sommarfläder (S. ebulus).Läs mer…

Jag har förstått att det finns många sätt att göra Pad Thai, och många starka åsikter om maträtten. Det är Thailands nationalrätt och den kallas ofta wokarnas wok.Läs mer…

Fantastisk färg och smak, perfekt på det rostade brödet på morgonen. Nåltunna skivor av citronskal ger marmeladen en liten syra som kontrast till allt det söta.Läs mer…

Lingonsylt är ett måste till pannbiff tycker jag, men ofta hittar man bara sylt med väldigt lite lingon men väldiga mängder socker. Det är märkligt med tanke påLäs mer…

Dillkött är en svensk husmansklassiker som nästan fallit i glömska, kanske för att det tar ganska lång tid att göra om man ska göra rätt. Frikassén är ettLäs mer…

Fläskpannkaka är god, snabb och billig husmanskost, och det är få moment att hålla koll på vilket gör det till väldigt bra bråttom-mat till många. Har du inte tillgångLäs mer…

Ett stycke klassisk husmanskost, en räddare i nöden när man har bråttom som dessutom är lätt att variera och piffa till. Serveras med fördel med något salt, typLäs mer…

Det är roligt att se äldsta dottern rumstera omkring i köket, särskilt som det saknades ingredienser till det recept hon hade tänkt följa. Det ställer en hel delLäs mer…

Att kunna korka upp en flaska hemgjord plommonsaft när kvällarna blir mörkare och kallare, det är uppskattat av både barn och vuxna. En annan fördel med plommon ärLäs mer…

Äldsta dottern är fena på det där med att greja med efterrätter, och vad passar bättre nu när blåbären börjar mogna än en blåbärscheesecake till kaffet? Den ärLäs mer…

Cheesecake är ett bra sätt att ta tillvara säsongens sista jordgubbar, de där som kanske inte är så superfina men de ska ju ändå mosas och mixas iLäs mer…

Det är faktiskt mycket enklare att göra egen bostongurka än de flesta tror, och du kan få exakt den kryddning du önskar dessutom. För många år sedan snubbladeLäs mer…

Picklad rödlök är superenkelt att göra, det är en enkel 1-2-3-lag som grund. Har du inte ättikssprit hemma, som redan från början är 12%ig kan du blanda ättika ochLäs mer…

Man kan lägga in det mesta, även rädisor. Jag använder gärna små burkar till detta, så att man slipper bryta vacuum på en stor burk som man kanLäs mer…

Det kan bli så, att man får frukt och bär över när man sysslar med annat. Det är synd att kasta bort goda bär om man kan användaLäs mer…

Rabarber som är späda behöver inte skalas. De kan man använda som de är, i synnerhet i en kaka som den här. Om du har grövre, äldre stjälkarLäs mer…

Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när du känner den ljuva harmonin mellan två sorters choklad och saffran i en alldeles lagom kladdig kaka. VillLäs mer…

Gör extra mycket teriyakisås när du är i farten, den går utmärkt att stjälpa över i en burk med lock och ha i kylen. Supergod att pensla påLäs mer…

Rabarbersaft görs med fördel på de rabarber du gallrar från beståndet, så att du kan spara de späda fina stjälkarna till paj eller andra efterrätter. För att fåLäs mer…

Har du tillgång till hallon sedan förra året är det perfekt tid att använda dem nu tillsammans med vårens späda rabarber. Passa på att använda dem i enLäs mer…

Eftersom blåbären som ska ge pannacottan smak och färg ska stavmixas spelar det ingen roll om du använder frysta, lite fulare bär eller färska. Huvudsaken är att deLäs mer…

Blåbärssoppa är en klassiker vid Vasaloppet, men det är också en väldigt vanlig huskur mot lös mage. Blåbärens nyttighet är oomtvistad dessutom, de är fulla av godheter somLäs mer…