När man köper en laxsida och trimmar till de bitar man behöver händer det att det blir laxbitar över, ätbar lax som inte går att använda till andraLäs mer…

Fiskfärsbiffar är inte fiskbullar. De har inga likheter med fiskbullar, särskilt inte de konserverade i sås som åtminstone i min näsa luktar lite som kattmat, och man kanLäs mer…

Frikadeller är ganska enkelt att göra och man måste inte sjuda dem i tomatsås. Det går alldeles utmärkt att låta dem sjuda i kokosmjölk och krydda med curry,Läs mer…

Det enda jag vet om hasselbackspotatis, förutom att det är gott och hör till den svenska husmanskostskatten, är att det trots pillet inte är så svårt att göra.Läs mer…

Morotsbiffarna är mer mättande än man kanske först tror och de passar perfekt till en krämig kornotto med gröna ärtor. Kornotto gör du enklast genom att först kokaLäs mer…

Älgfärs är så gott redan i sig att jag är ytterst sparsmakad med kryddor i biffar jag gör på vilt. Jag vill inte dölja eller förstöra smaken eftersomLäs mer…

Järpar är ganska lika köttbullar, fast avlånga. Den rätta formen är lätt att få till om man använder en matsked och ena handens handflata. Smeten mår bra avLäs mer…

Julskinkan är huvudattraktionen på julbordet. Det spelar i stort sett ingen roll hur bra alla andra maträtter är, det är fortfarande skinkan som kommer att vara snackisen. HurLäs mer…

Knäck är en omistlig del av det svenska julfirandet och receptet har sett ungefär likadant ut sedan urminnes tider. Åtminstone sedan 1600-talet har knäck varit ett viktig julgodis.Läs mer…

Jag har letat efter det godaste receptet ganska länge, och kommit fram till att Mannerströms recept på Jansons frestelse är det godaste jag hittat. Instruktionerna, att inte sköljaLäs mer…

Ett klassiskt recept som jag gissar varit med i Vår Kokbok ända sedan den gavs ut första gången 1951. Min version av boken är artonde upplagan, det finns flerLäs mer…

Köttbullarna som serveras till jul smakar på ett alldeles speciellt sätt, och de går åt i mängder. Gör stora satser köttbullar i ugnen redan dagarna innan så går detLäs mer…

Man kan nästan inte misslyckas om man använder Västerbottenost, vill jag minnas att jag sa innan jag började experimentet. Det är nära nog sant, det finns lite fallgroparLäs mer…

Rödbetans nyttighet har väl knappast gått någon förbi, men det finns så mycket godare saker man kan göra med den än juice. Varför inte satsa på vegetariskt ikvällLäs mer…

En sockerkaka kan man variera i det oändliga, den är lätt att göra och ännu lättare att göra av med. Det går att trycka ner nästan vad somLäs mer…

Den vanliga svenska köttbullen går att variera i det oändliga, och med några enkla knep i köket blir den lättlagad och smidig mat dessutom. Lägg de ostekta köttbullarnaLäs mer…

Banan i mat är förvånansvärt gott. I det här receptet tillför bananen en len sötma som passar utmärkt med curry, de två hör ihop på ett sätt somLäs mer…

Köttfärslimpa är antagligen ett av de där recepten som finns i var mans hem i olika versioner. En del serverar den med löksås, andra med brunsås. Många villLäs mer…

Potatisbullar

Potatisbullar är en av de där rätterna jag brottats med. Jag har haft svårt att riktigt få till den rätta texturen, den rätta smaken, men nu tror jagLäs mer…

pannbiff

Pannbiff med lök måste vara en av de mest älskade svenska klassikerna. Här hemma går de åt i rask takt, och de som inte går åt vid middagen blirLäs mer…