En söt gräddglass kan lätt bli för söt om man inte aktar sig. Här balanseras det söta gräddiga med en egg av ingefära. Inte så mycket att detLäs mer…

Den här senapssåsen går alldeles utmärkt att lägga in sill i eller varför inte ångkokade bitar av aubergine som skurits i lagom sillstora bitar? Låt fantasin spela! DenLäs mer…

Mjuk pepparkaka känns ganska juligt, men den får en gnutta extra julighet om den även innehåller ett drag av apelsin. Här har jag med flit valt att användaLäs mer…

Den här krämen har vi kallat för farmors chokladkräm vilket på sätt och vis är korrekt, men om man ska vara noggrann kommer receptet från min pappa ochLäs mer…

Om man har ett bra grundrecept på sockerkaka kan man göra mycket gott till kaffet. Det är enkelt, relativt snabbt och innehåller inga komplicerade ingredienser. Om du använderLäs mer…

Morotskakan håller sig saftig längre än man kan tro tack vare morötterna, som även bidrar med en angenäm sötma. Florsockret som ska vara i frostingen klumpar sig fultLäs mer…

I en autentisk kung pao ska kycklingköttet marineras innan det steks hastigt i het olja, och den speciella smaken får du från sechuanpepparkornen. Om du inte hittar demLäs mer…

Chokladbollar är en väldigt flexibel godsak. Om du inte gillar kokosflingor kan de bytas ut mot exempelvis pärlsocker eller färgglatt strössel. Vill du ha en mer vuxen chokladbollLäs mer…

Apelsin och choklad fungerar fantastiskt bra ihop. Om du grovhackar chokladen får du lite större goda bitar i smeten, som ger en trevlig kontrast och annorlunda textur. VågaLäs mer…

Prinsesstårtan är en svensk uppfinning som omnämns första gången på 1930-talet av hushållslärarinnan Jenny Åkerström, och receptet finns med i hennes kokbok ”Prinsessornas nya kokbok” (1948). I hennesLäs mer…

Apelsinen är ingen naturligt förekommande frukt, utan en korsning mellan andra citrusfrukter och oftast ympas fruktbärande grenar på en annan stam för att få exakt den frukt somLäs mer…

Kärt barn har många namn, kanske känner du den här kakan som snoddas, mockarutor, chokladrutor eller kokosrutor? Oavsett vilket så gjorde mellandottern följande recept och det blev såLäs mer…

Äldsta dottern experimenterar gärna i köket, den här gången är det med muffins och hemmagjort äppelmos. Kombinationen blev sällsynt lyckad, vi hann faktiskt inte paketera dem förrän deLäs mer…

Det finns bullar med apelsinfyllning som använder marmelad eller sylt, men det blir kladdigt tycker jag. Om man använder frikostigt med zest och mandelmassa får man en fantastiskLäs mer…

Så du har köpt kanelbullar, eller förhoppningsvis bakat själv, och alla blev inte uppätna. Nu kan de jämföras med pärlsockrade lerduvor och passar bäst i soppåsen. Eller? Tvärtom,Läs mer…

Mängden muffins du får ut av det här receptet varierar till viss del beroende på vilka formar du använder. Här använde Jennifer de stora muffinsformarna, den största modellenLäs mer…

Tålamod och ett varmt dragfritt kök är två goda saker att ha tillgång till när man ska baka. En tredje sak är vassle som blir över från närLäs mer…

Amerikanska pannkakor är tjocka plättar och det här receptet är väldigt snabblagat. Du har plättarna på bordet inom en halvtimma från det att du börjar vispa, om dinLäs mer…

En av de stora fördelarna med den här kaffebrödspajen är att det mesta är synnerligen enkelt. Smördegsplattor finns att köpa färdiga i affären, och de är till ochLäs mer…

Detta är en ganska modern klassiker, gröt har vi förvisso ätit sedan urminnes tider men ris har länge varit något enbart förbehållet de välbeställda. På köksfranska betyder ”à la Malte”Läs mer…

Pepparkakskrydda köper jag sällan, jag blandar min egen eftersom det hör till bland det lättaste man kan blanda. Därefter är man redo att smaksätta det mesta, till ochLäs mer…

Det här receptet blir lite på en höft, eftersom vi upptäckte under tillverkningens gång att det där med hur mycket saft man får per 500g äpple är väldigtLäs mer…

Det här moset kallar jag för grötmos, eftersom det primärt är tänkt att ha på gröt i stället för sylt eller vad du brukar vilja ha. Den huvudsakliga kryddanLäs mer…

Man kan tro att det är ett stavfel kanske, päppelmos. Päppelmos är päron och äpple i ljuv harmoni, det blir ett milt gott mos med tydlig smak av både päronLäs mer…

Rönnbärsgelé har varit en klassiker på våra svenska matbord när det har serverats kötträtter, och det med all rätt. Många tycker att rönnbärsgelé måste innehålla äpplen, och detLäs mer…

Personligen tycker jag inte om ren gräddkola eftersom den inte har speciellt mycket smak, men komplettera med en smaksättning, och en värld av möjligheter öppnar sig. Här harLäs mer…

Det är inte alla som gillar söta marmelader men i stället för att dra ner på sockret, vilket leder till fler effekter i tillagningen än mindre sötma, behållLäs mer…

Jag kommer ihåg mormors rönnbärssaft från när jag var liten eftersom den smakade så annorlunda mot saft som vi brukade köpa i affärerna. Om den egentligen anledningen varLäs mer…