Sushiris

Sushiriset är lite speciellt eftersom det är smaksatt. Det är också på riset som en kännare vet om en sushirestaurang håller hög kvalité eller inte. För att få den glänsande fina finishen fläktar sushikockar riset så att det ska svalna snabbare. Hur söt dressingen ska vara beror på i vilken del av Japan du befinner dig, i området runt Osaka gör man vanligvis lagen sötare än närmare Tokyo.

Ett gott ris är en nyckelingrediens i sushi.

Sushiris

Måltid: Huvudrätt
Kök: Japan
Tillagningstid 50 minuter
Portioner 20 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

ris

  • 250 g susiris
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk mirin
  • 1 st konbublad 5x5 cm

dressing

  • 2 msk mirin
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • Skölj riset noga. Häll upp i en skål och täck med vatten. Låt stå i cirka 20 minuter.
  • Mät upp ingredienserna till dressingen, saltet tar lite tid på sig att lösa upp sig så ge det tid. Eller ge dressingen ett hastigt uppkok och låt svalna igen.
  • Häll av riset och mät upp 4dl vatten. Koka upp ris, vatten och konbubladet. Tag bort bladet när riset kokat upp och tillsätt mirin. Koka på medelvärme tills nästan all vätska försvunnit. Ställ åt sidan under lock cirka 10 minuter.
  • När riset vilat tillsätter du dressingen. Rör inte allt för kraftigt i riset, då det blir mer som en gröt och riskornen krossas. Det blir inte lika fint då.
  • Låt riset svalna helt innan du börjar göra din sushi.

Rulla till toppen