Raggvåffla låter lite märkligt kanske, det tyckte åtminstone jag när jag snubblade in på hemsidan för Svensk Potatis men jag måste ju prova åtminstone. Det stod snabbt klartLäs mer…

En morotskaka är aldrig helt fel på fikabordet och den här är det strykande åtgång på. Välj den vanliga, fullfeta varianten av färskost. Vi använde helt vanliga naturellLäs mer…

En enkel paj som lätt gör succé på fikabordet, som omväxling till den vanliga med äpple och kanel. Tänk på att den kan vara fuktig i mitten tackLäs mer…

Ibland får man en aha-upplevelse, även om det bara är en liten detalj. Jag drabbades av en sådan när kocken Paul Svensson i ett program i SVT tyckte attLäs mer…

After Eight ger en fylligare mintsmak än pepparmintdroppar, som har en tendens att smaka lite tandkräm tycker jag. Ersätt en del av den vanliga chokladen med chokladgodiset, menLäs mer…

Mjuk pepparkaka känns ganska juligt, men den får en gnutta extra julighet om den även innehåller ett drag av apelsin. Här har jag med flit valt att användaLäs mer…

Nyckelingrediensen i det här receptet är konjaksmarinerad saffran med mandelmassa som god tvåa. Kakan gräddas med fördel långt ner i ugnen på lite lägre temperatur så att denLäs mer…

Äkta wallenbergare görs på kalvfärs där man malt ner bräss, en körtel som sitter på halsen på diande kalvar och anses vara en delikatess. Den tillbakabildas när kalvenLäs mer…

Den här krämen har vi kallat för farmors chokladkräm vilket på sätt och vis är korrekt, men om man ska vara noggrann kommer receptet från min pappa ochLäs mer…

Konservativa ostkakeälskare kommer säkert få hjärtslag nu, men har man bråttom går det faktiskt utmärkt att göra en snabb och god ostkaka på keso. Jag tror jag harLäs mer…

Om man har ett bra grundrecept på sockerkaka kan man göra mycket gott till kaffet. Det är enkelt, relativt snabbt och innehåller inga komplicerade ingredienser. Om du använderLäs mer…

Morotskakan håller sig saftig längre än man kan tro tack vare morötterna, som även bidrar med en angenäm sötma. Florsockret som ska vara i frostingen klumpar sig fultLäs mer…

Stuvad spenat passar som tillbehör till de flesta stekta eller panerade rätter oavsett om det kött, fisk eller fågel. Dessutom är det väldigt nyttigt, tänk bara på attLäs mer…

Ett enkelt och gott sätt att både få i sig vätska och frukt är att mixa frukt med krossad is. En bra mixer kan krossa isbitarna åt dig,Läs mer…

Så fort de första västeråsgurkorna tittar fram är det dags att börja lägga in dem, de är förstås goda som de är också men när de är småLäs mer…

Om du vill ha ett mellanmål innehåller mycket protein men inte överdrivet mycket kalorier, då kan den här tonfiskröran säkert intressera dig eftersom de tre främsta ingredienserna ärLäs mer…

Först en liten varning. Vanlig fläder (Sambucus nigra) som man kan göra saft på ska inte förväxlas med sina giftiga kusiner druvfläder (S. racemosa) och sommarfläder (S. ebulus).Läs mer…

Curd påminner en aning om bland annat marmelad men kan närmast beskrivas som en kusin till marmeladen. En stor skillnad är att curd ofta innehåller både ägg ochLäs mer…

När man talar om ätbara saker i trädgården är syrenen troligtvis inte det första man tänker på. Den brukar mest vara måltavla för ivrigt sniffande näsor och kommentarerLäs mer…

Fiskfärsbiffar är inte fiskbullar. De har inga likheter med fiskbullar, särskilt inte de konserverade i sås som åtminstone i min näsa luktar lite som kattmat, och man kanLäs mer…

Det enda jag vet om hasselbackspotatis, förutom att det är gott och hör till den svenska husmanskostskatten, är att det trots pillet inte är så svårt att göra.Läs mer…

Det sägs att man även äter med ögonen, vilket borde borga för att den här dessertsoppan kommer att göra ögonen proppmätta. Tack vare Soupmakern är den dessutom väldigtLäs mer…

Det är väldigt enkelt att göra en glaze, samtidigt kan det sätta så härlig extra smak på allt från kött till vegetariskt. Den här svartpepparglazen passar bäst tillLäs mer…

Chokladbollar är en väldigt flexibel godsak. Om du inte gillar kokosflingor kan de bytas ut mot exempelvis pärlsocker eller färgglatt strössel. Vill du ha en mer vuxen chokladbollLäs mer…

Ge en extra rökig smak på exempelvis hamburgaren med den här glazen, som både ger en trevlig rökighet och en passande baconsmak. Den blir dock inte lika flytandeLäs mer…

Apelsin och choklad fungerar fantastiskt bra ihop. Om du grovhackar chokladen får du lite större goda bitar i smeten, som ger en trevlig kontrast och annorlunda textur. VågaLäs mer…

Prinsesstårtan är en svensk uppfinning som omnämns första gången på 1930-talet av hushållslärarinnan Jenny Åkerström, och receptet finns med i hennes kokbok ”Prinsessornas nya kokbok” (1948). I hennesLäs mer…

Apelsinen är ingen naturligt förekommande frukt, utan en korsning mellan andra citrusfrukter och oftast ympas fruktbärande grenar på en annan stam för att få exakt den frukt somLäs mer…