Även om många av oss dricker kaffe varje dag, så är den 29 september kaffets dag.

Kaffe har en historia som är minst 2000 år gammal och att kalla kaffe för en hel vetenskap är verkligen ingen överdrift. Det finns nog ingen aspekt av kaffe där det inte finns personer som högljutt debatterar än det enda, än det andra. Om du tycker att vinpersoner kan vara excentriska så är det ingenting mot kaffepersoner. Vilka bönor ska användas, blir bönorna bättre om de lagras i några år och i så fall vid vilken syrehalt, hur ska det ristas och hur ska det tillagas? Det är nog få andra förtäringsbara saker som av vissa anses bli bättre om ingrediensen passerar genom ett mårdrumpa. Jag tänker då på det som kallas för Sibetkaffe från Sydostasien där bönorna har passerat genom matsmältningssystemet hos indisk palmmård för att enzymerna ska ta bort de vanliga bitterämnena. Är du inte intresserad av ”mårdproducerat” kaffe? Ingen fara, i norra Thailand använder man samma princip fast använder elefanter i stället för palmmård. Lite mer storskalig produktion skulle man kunna säga.

För de flesta av oss är dock vanligt kaffe fullt tillräckligt.

Innan vi kastar oss över recepten vill jag bara ge dig lite trivialt vetande om du vill framstå som ett kaffeproffs. Du vet den där doften av kaffe som man så gärna vill mötas av när man hälsar på hos någon eller kommer in i en riktig kaffeservering, den doften utgörs av ett ämne som heter furfurylmerkaptan. Så nästa gång du kommer in i en kaffeservering kan du utbrista ”ah, vad det luktar furfurylmerkaptan” och alla kommer att veta vad du menar. Kanske.

PC Gamer-kaka

PC Gamer-kaka

Varför har man en kaka döpt efter datorspelstidningen PC Gamer? För att göra en lång historia aningen mindre lång har deras vägar korsats. En sommar i början av 2000-talet var…

Kaffesmoothie med banan och kolasås

Kaffesmoothie med banan och kolasås

En SoupMaker kan göra mer än bara soppa. Smoothies och andra mixade drycker är den också bra på. Saknar du SoupMaker går det lika bra med en stark och bra…

Kokosbollar

Kokosbollar

Huvudingrediensen i den här bollen är kokos, tätt följd av smör och choklad men inte ett spår av havre. Beroende på vad du väljer att rulla bollarna i blir de…

Kaffeglass

Kaffeglass

Den enda smaken i det här receptet är kaffe, det är det å andra sidan desto mer av. Tanken är att kaffeglassen ska serveras i måttliga mängder till andra efterrätter

Kladdkaka med kaffe och whisky

Kladdkaka med kaffe och whisky

Kladdkaka är en favorit här hemma, men det ska vara Kung Markattas kakao med mycket kakaosmak. Det kan tyckas märkligt att jag, som inte gillar whisky, använder whisky i kladdkakan…

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka går ganska fort att svänga ihop, proportionerna mellan råvarorna är inte superviktig och det blir gott nästan hur man än bär sig åt. Grovhacka mörk choklad till smeten för…

Mocca-cheesecake

Mocca-cheesecake

Första gången jag testade det här receptet var 2011, och jag blir lika överraskad av den fylliga, härliga smaken varje gång. För att verkligen få en kraftig kaffesmak använder jag…

Chokladmousse

Chokladmousse

En lätt och luftig chokladmousse är en delikatess som bäst avnjuts i lugn och ro efter en god måltid. Du kan med fördel använda en liten skvätt Amaretto för att…