Ladda för adventsfika

Advent betyder ankomst, och även om de flesta nu väntar på julklapparna så var det förr Jesu födelse som åsyftades. Den traditionella julfastan bytte namn till advent någon gång under 1000-talet, och är således en av våra äldsta traditioner. Julfastans 40 dagar krympte till fyra veckor dessutom. I det tidiga kristna bondesamhället var advent en tid för stillhet och vördnad. Man undvek bullriga arbeten, åt sparsamt med mat, och då kött i synnerhet, och bland de lyckligt lottade slaktades julgrisen ungefär vid första advent.

De fyra söndagarna före jul benämns första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent och vanligtvis tänder man ett ljus varje söndag för att fira detta. Det är en gammal svensk tradition att tända ljus i fönstren under advent för att lysa vägen till julottan. Adventsfika däremot är en tämligen modern företeelse som snabbt trängt undan julfastan. Kombinera gamla seder och nya, och ta en härlig adventsfika i stearinljusens sken. Här är mina favoritrecept med allt från fikabröd till godis och kakor.

Toscakaka

Toscakaka

Toscakakan blir snabbt en favorit vid fikat med sin saftighet och med toscaglasyren som kontrast. Du kan byta mandeln mot andra rostade nötter eller kokos om du är allergisk. Toscakaka Försvinnande…

Blodapelsincheesecake med pepparkaka

Blodapelsincheesecake med pepparkaka

Apelsin och pepparkaka, finns det något juligare? Det är faktiskt fullt möjligt att äta den här makalösa skapelsen även vid andra tillfällen än jul. Tänk på att söta apelsiner ger…

simpel mandelkaka

Simpla mandelkakor

De här småkakorna är väldigt enkla att både göra och äta. Har du mandelmassa över efter att du bakat semlor passar det perfekt att använda den nu. Det är också…

Hallongrottor

Hallongrottor

Hallongrottan är en klassisk svensk småkaka på fikabordet. På engelska kallas den thumbprint cookie från gropen man gör i kakan för sylten. Oavsett om du väljer att göra små munsbitstora…

Sockerkaka med choklad

Sockerkaka med choklad

En sockerkaka kan man variera i det oändliga, den är lätt att göra och ännu lättare att göra av med. Det går att trycka ner nästan vad som helst i…

Saftig sockerkaka med saffran

Saftig sockerkaka med saffran

Nyckelingrediensen i det här receptet är konjaksmarinerad saffran med mandelmassa som god tvåa. Kakan gräddas med fördel långt ner i ugnen på lite lägre temperatur så att den hinner bli…

Schackrutor

Schackrutor

Detta är en klassiker på kakfatet. Du gör den så enkel eller så komplicerad som du själv vill. 2×2 rutor är grundformen, vill du göra 4×4 eller fler behöver du…

Apelsinbullar med mandel

Apelsinbullar med mandel

Det finns bullar med apelsinfyllning som använder marmelad eller sylt, men det blir kladdigt tycker jag. Om man använder frikostigt med zest och mandelmassa får man en fantastisk smak men…

Finska pinnar

Finska pinnar

Namnet ljuger, Finska pinnar är en helt igenom svensk idé men det kanske inte är jättekonstigt då vi förmodligen är världsmästare på att fika. Vi har till och med ett…

Pepparkakor

Pepparkakor

Varför det kallas pepparkaka är omtvistat, men några av de tidigaste omnämnanden av kakan hittar vi kring 1300-talet. Det skulle dock dröja till 1700-talet innan vi började baka dem hemma.…

Limefudge

Limefudge

Vit choklad och lime gifter sig väldigt bra och de fungerar väldigt bra ihop i en len och mjuk fudge. Den enda nackdelen är att den tar lång tid på…

Fyllda pepparkakor

Fyllda pepparkakor

Pepparkakor klarar sig alldeles utmärkt på egen hand eftersom det är en smakrik kaka oavsett om du väljer att köpa dem färdiga eller satsar på hembakade pepparkakor. I konditorer brukar…

Rulla till toppen