Advent betyder ankomst, och även om de flesta nu väntar på julklapparna så var det förr Jesu födelse som åsyftades. Den traditionella julfastan bytte namn till advent någon gång under 1000-talet, och är således en av våra äldsta traditioner. Julfastans 40 dagar krympte till fyra veckor dessutom. I det tidiga kristna bondesamhället var advent en tid för stillhet och vördnad. Man undvek bullriga arbeten, åt sparsamt med mat, och då kött i synnerhet, och bland de lyckligt lottade slaktades julgrisen ungefär vid första advent.
De fyra söndagarna före jul benämns första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent och vanligtvis tänder man ett ljus varje söndag för att fira detta. Det är en gammal svensk tradition att tända ljus i fönstren under advent för att lysa vägen till julottan. Adventsfika däremot är en tämligen modern företeelse som snabbt trängt undan julfastan. Kombinera gamla seder och nya, och ta en härlig adventsfika i stearinljusens sken. Här är mina favoritrecept med allt från fikabröd till godis och kakor.
Vaniljbullar med äpple och mandel
Rivet äpple riskerar att bli lite rinnigt, men det är inget problem. Bullarna blir inte slaskiga, äppelsaften som läcker från det rivna dunstar i ugnen. Om du inte tål eller…
Simpelbullar med saffran för bakmaskin
Anledningen till att det bara är äggulorna vid pensling är lika enkel som logisk – det är gult saffransbröd, och det guldgula förstärkt om man bara använde gula. Jag hoppar…
Citrondrömmar
Spröda, luftiga och med en mild smak av citron. Citrondrömmen är en given klassiker på den svenska kaffebjudningen, men den är inte helt enkelt att lyckas med. Det här receptet…
Simpla mandelkakor
De här småkakorna är väldigt enkla att både göra och äta. Har du mandelmassa över efter att du bakat semlor passar det perfekt att använda den nu. Det är också…
Chokladtryffel
Chokladtryffeln är en mjuk chokladgodis som man kan forma på många olika sätt. Men passa på medan smeten fortfarande är rumstempererad, för när den kallnat helt blir den lätt omedgörlig…
Lusselängd med choklad
Inför en adventsfika tänkte min hjärtans kär till och kom på den goda idén att byta russin, som jag inte tycker om, mot choklad som jag älskar. Resultatet blev synnerligen…
Saffranspannkaka
Saffranspannkakan, också känd som gotlandspannkaka, är ett perfekt sätt att ta vara på överbliven gröt på. Så gott att det faktiskt finns risk att man med flit gör mer gröt på…
Saftig sockerkaka med saffran
Nyckelingrediensen i det här receptet är konjaksmarinerad saffran med mandelmassa som god tvåa. Kakan gräddas med fördel långt ner i ugnen på lite lägre temperatur så att den hinner bli…
Pepparkakor
Varför det kallas pepparkaka är omtvistat, men några av de tidigaste omnämnanden av kakan hittar vi kring 1300-talet. Det skulle dock dröja till 1700-talet innan vi började baka dem hemma.…