Plommonsaft

Att kunna korka upp en flaska hemgjord plommonsaft när kvällarna blir mörkare och kallare, det är uppskattat av både barn och vuxna. En annan fördel med plommon är ju att de är snabba att handskas med, det räcker att kärna ur dem och det tar inte många minuter innan man har ett litet berg att koka saft eller plommonmarmelad på. Inget tidskrävande detaljpyssel här inte.

Tänk på att du kan behöva olika mycket socker beroende på vilka plommon du använder. Glöm inte att provsmaka när du rör ner sockret, och innan du kokar upp, så att du får en uppfattning om hur söt saft du vill ha. En annan sak att tänka på under det andra uppkoket när du samtidigt skummar är att hur länge du låter saften koka, desto starkare blir den och kräver mer utspädning.

Med en mild smak av sensommarens dignande plommonträd.

Plommonsaft

Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Portioner 2 liter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 3 liter plommon Urkärnad vikt
  • 5 dl vatten
  • 2,5 dl socker per liter avrunnen saft
  • Atamon

Instruktioner

  • Skölj, kärna ur och skär plommonen i bitar. Se till att skaft och liknande skräp är bortplockat.
  • Lägg plommonbitarna och vatten i en kastrull. Koka den blivande saften i 15 minuter.
  • Mosa bären i kastrullen med en potatisstöt, eller en stavmixer om du känner dig riktigt entusiastisk.
  • Häll blandningen i en silduk och låt det rinna i ungefär 30 minuter, så är det som är kvar i silduken tillräckligt kallt för att du ska kunna massera ut det sista av saften.
  • Mät upp saften och häll den i en kastrull och tillsätt 2,5 dl socker per liter avrunnen saft. Koka upp saften och skumma av dem.
  • Häll i lite Atamon i varje flaska och skaka runt ordentligt. Häll ur Atamonen och häll upp saften i flaskorna, och förslut dem medan saften är varm för att få ett bra vacuum.

Rulla till toppen