Pressad äppelmust

Exakt hur mycket äpplen som går åt tycker jag är svårt att svara på. Olika äpplen är olika saftiga, så är det ju bara. Dessutom är de olika skadade om de fallit ner ur trädet för egen maskin. Vilka äpplen du har tillgång till kommer att påverka din must också förstås. Därför kan jag inte säga att du kommer att få exakt så här mycket must av den här eller den där typen, jag kan bara gissa utifrån hur det gick för mig. Enda sättet att få veta säkert är att testa. Blanda sorter, eller gör på en enda om du är nyfiken på hur en must på enbart Ingrid Marie smakar. För fruktkrossens del behöver du egentligen inte dela frukten, men har du en enda rönnbärsmal i trädgården kan du ge dig på att du hittar äpplet den bor i… Jag föredrar att evakuera innevånarna snarare än köra ner dem i musten, men du gör som du vill med det.

Pressad äppelmust

Tillagningstid 1 timme 30 minuter

Utrustning

  • 1 5-litersbunke
  • 1 10-liters saftgryta
  • 1 silställning och silduk
  • Flaskor eller burkar
Portioner 5 L
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 20 L äpplen fallfrukt

Instruktioner

  • Fallfrukt går utmärkt att använda till must, men ta bort det som är dåligt. Sortera dina äpplen, och skär bort det som är brunt. Kasta bort de äpplen som är mögliga eller som är för skadade. Lägg de du ska använda i kallt vatten.
  • Tvätta av dina äpplen, dela dem och kika så att inte kärnhuset har innevånare. Lägg äpplena i krossen och krossa dem.
  • Fyll på fruktpressen med äppelkrosset och pressa ur så mycket äppelsaft du kan. Låt pressen stå ett tag så går det ofta att vrida runt några varv till. Detta är ett jobbigt steg om man vill försöka utvinna så mycket av äpplena som möjligt.
  • Ställ in flaskor och burkar i ugnen på 100°. De ska vara inne en halvtimma, minst.
  • Sila i vanlig silduk och häll upp i saftgrytan. Värm upp musten till 80° i minst 15 minuter för att pastörisera den så att den inte jäser för dig.
  • Tillsätt eventuellt askorbinsyra (för färgens skull) och natruimbensoat (hållbarhet), detta är dock valbart. Vill du ha detta följer du instruktionerna på förpackningen. Annars går du rakt på nästa steg.
  • Häll upp den heta musten på dina rena, nysteriliserade flaskor och förvara musten svalt och mörkt.
  • Must som pastöriserats och förvaras rätt har väldigt lång hållbarhet, mer än ett år.
Rulla till toppen