Äkta wallenbergare görs på kalvfärs där man malt ner bräss, en körtel som sitter på halsen på diande kalvar och anses vara en delikatess. Den tillbakabildas när kalven börjar äta gräs. Denna dyrbarhet steks vanligen i skivor eller stuvas, här används den dock som smakförhöjare i färsbiffar av kalvfärs. Har du inte kalvbräss går det faktiskt utan, det blir väldigt gott ändå. Stek inte Wallenbergare för länge, de ska vara ljusa inuti och endast svagt färgade på utsidan.

Epiche riche är ungefär som kryddblandningen ”fyra kryddor”, fast i Tore Wretmans tappning så som han blandade den när han arbetade på restaurangen Riche i Stockholm som källarmästare. Den består av 2 delar vitpeppar, 1 del kryddpeppar, 1 del kryddnejlika och 1 del muskotnöt.

Broströmmare är en variant med fläskfärs där du använder magrare grädde typ kaffegrädde istället för vispgrädde och färre äggulor.

Wallenbergare
Wallenbergare görs på kalvfärs och grädde bland annat.
Wallenbergare
Wallenbergare görs på kalvfärs och grädde bland annat.
Portioner Tillagningstid
4st 30min
Portioner
4st
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: st
Ingredienser
Portioner: st
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Alla ingredienser bör vara kalla. Kör brödskivorna i matberedaren.
  2. Blanda färs, äggulor, brödsmulor och kryddor i en skål. Rör ner grädden och rör till en lös smet. Du kan också spara brödsmulorna och panera biffarna i dem istället, om du föredrar det.
  3. Tvätta händerna ofta mellan att du formar biffarna. Lätt fuktade händer fastnar inte färsen lika villigt på. Forma fyra rejäla biffar av smeten. Stek dem en och en, eller kanske max två. Pannan blir för kall om du ploppar i för mycket i den på en gång och då steks de inte lika snyggt.
  4. Vänd dem försiktigt och stek på andra sidan, om de verkar bli väldigt mörka utan att bli färdiga inuti kan du låta dem gå färdigt i ugnen, 150-175°C, lägg ett ark folie över så de inte bränns.
  5. Servera med pressad potatis, skirat smör, rårörda lingon och gröna ärtor.