Det här är en vidareutveckling av de chokladbullar jag gjort tidigare, som i sin tur bygger på receptet för äppelbullarna. Det verkar faktiskt inte finnas någon gräns för vad man kan nysta in i en bulle och göra fikabröd av. Det är bokstavligen bara fantasin som sätter gränser. Min favoritplåt för ändamålet är egentligen en ugnsform, Koncis från IKEA.

Vaniljbullar med ananas och banan
Frukten gör att bullarna blir väldigt saftiga och otroligt goda!
Vaniljbullar med ananas och banan
Frukten gör att bullarna blir väldigt saftiga och otroligt goda!
Portioner Tillagningstid
16bullar 2timmar
Portioner
16bullar
Tillagningstid
2timmar
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: bullar
Ingredienser
Portioner: bullar
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen.
  2. Blanda ner socker, salt, vaniljsocker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk till sin dubbla storlek, ca 45 minuter.
  3. Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut till två plattor.
  4. Skala och skiva frukten i så tunna strimlor du kan. Bred smör på plattorna, täck med fruktstrimlor och rulla ihop till två rullar.
  5. Dela rullarna i 8 delar vardera, sammanlagt 16 bullar. Placera dem med lite mellanrum i en smord, ugnsfast form. Låt dem jäsa i ungefär en halvtimma, eller tills de börjar knuffas. Så här långt är receptet i stort sett det samma som för en vanlig butterkaka.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Använd enbart äggula för gulare bullar.
  7. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 25 - 30 minuter. Låt svalna under duk.