Det är roligt att se äldsta dottern rumstera omkring i köket, särskilt som det saknades ingredienser till det recept hon hade tänkt följa. Det ställer en hel del krav på förmågan att improvisera och komma på fungerande lösningar på akuta problem. Att dessutom få förmånen att vara smakpanel utan en susning om vad man ska sätta tänderna i är roligt det med. Det här bakverket är som allra godast dagen efter då smakerna hunnit gifta sig ordentligt och blanda sig i kakan.

Godast dagen efter, så försök hålla tassarna borta.

Ananasmums

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 10 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Kakan

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 2 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl ananasspad
  • 5-6 ringar ananas

Glasyren

  • 50 g smör smält
  • 4 dl florsocker
  • 4-5 tsk ananasspad
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kokosflingor

Instruktioner

Kaka

  • Smöra och bra en form. Sätt ungen på 175°C.
  • Blanda rumsvarmt smör och socker poröst. Använd gärna en matberedare.
  • Tillsätt äggen, ett och ett. Tillsätt ananasspadet, och dela ringarna i bitar och ha i. blanda ner mjölet och bakpulver, samt mjölken.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Låt kakan svalna medan du gör glasyren.

Glasyr

  • Smält matfettet till glasyren i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på cirka 800 W i cirka 30 sek.
  • Tillsätt florsockret och späd med ananasspad.
  • Rör till en jämn och slät glasyr. Bred glasyren på den kalla kakan och strö eventuellt över kokos.